‘Van de Achterhoek de regio met het grootste werkgeluk maken’

14 oktober 2021 09:04

‘Van de Achterhoek de regio met het grootste werkgeluk maken’

Hoe kan VitaMee een bijdrage leveren om te zorgen dat de Achterhoek de regio wordt met het grootste werkgeluk? Die vraag en het antwoord op dat streven zijn voor de regionale en integrale arbodienst VitaMee de kern van de missie die ze voor zichzelf zien. Samen met de coaches van JOY en Richt, dat helpt bij persoonlijke ontwikkeling, hebben ze daarvoor alles in huis.

Werkgeluk zegt iets over de medewerkers van een bedrijf die zich prettig en op hun plek voelen. "Het is natuurlijk ook maar een woord", relativeert eigenaar Sandra Garretsen. "Voor mij persoonlijk betekent het dat je op je werk kan en mag zijn wie je bent. In goede maar ook in slechte tijden. Niemand is altijd helemaal top, we kennen allemaal mindere periodes."

De stevige groei van VitaMee en daarbij de ingrijpende gevolgen van de Covid-19 pandemie voor de samenleving maakten het een goed moment om opnieuw te kijken naar de eigen organisatie, vertelt Sandra Garretsen. "Met het hele team en een extern bureau hebben we opnieuw gekeken naar ons bestaansrecht. Wat is nu onze visie, wat is onze missie?" VitaMee wil meer zijn dan een bureau dat bedrijfsartsen levert en het tijdsplan van de poortwachterverplichtingen hanteert.

Hoe kun je op een andere manier zorgen dat een zieke werknemer terug kan keren?

Oog hebben voor weerbaarheid en mentale kwetsbaarheid van mensen is dan van belang, blijkt uit de uitleg van Garretsen. "Door de corona-periode is onze kijk daarop veranderd. We zijn niet onaantastbaar, al deden we wel alsof dat zo was. Als iemand ziek wordt, is dat geen teken van zwakte. Door corona hebben we gezien dat de mens kwetsbaar is, dat we goed voor onszelf moeten zorgen. Iedereen kan het overkomen om ziek te worden. We zijn ons daar veel meer van bewust." Voor je gezondheid is een goede balans tussen werk en privé belangrijk. "Als je als werkgever ziet dat het een van je mensen even tegenzit, kijk dan of het even een tandje minder kan met het werk en vang dat als team op. Zo voorkom je dat iemand over de streep gaat en uitvalt."

Liever preventie dan reductie, zo beschrijft VitaMee de manier waarop sociaal-medische verzuimbegeleiding voor de klant wordt uitgevoerd. In totaal worden daarvoor 16 vaste medewerkers en 8 ZZP’ers ingezet. Bij langdurige uitval kan een coach van JOY de werknemer steunen op de weg terug naar werkgeluk. "Het zijn persoonlijke coaches die ervaren zijn en precies weten wat mogelijk is. Als het niet helemaal matcht met de werkplek kan een loopbaan-APK helpen een andere oplossing te vinden."

Richt is het andere merk van VitaMee, dat zich richt op persoonlijke ontwikkeling en groei.

"Het zijn onze drie kanten, waarmee we werkgeluk vertalen naar beleid, processen en aanpak. We kijken naar het belang van de werknemer, naar het bedrijfsbelang en hoe wij daarin kunnen ondersteunen. De Arbo-wereld is heel statisch, wij geloven in deze aanpak." De inzetbaarheidscoach is het hart van dat vernieuwende systeem. Die zorgt voor de sociaal-medische begeleiding van de zieke werknemer en onderhoudt ook contact met de werkgever. Dat betekent dat de bedrijfsarts alleen voor de medische aspecten wordt ingeschakeld. Zo is er ook meer tijd voor een goede diagnose.

"We houden ons wel aan de taken van het protocol staan, maar wachten niet tot die momenten zich aandienen." De inzetbaarheidscoach is het aanspreekpunt voor werkgever en zieke werknemer. De coach kent de weg in het re-integratiedoolhof en weet ook de diagnose van de bedrijfsarts te vertalen in wat dat nu betekent voor de zieke werknemer, voor het werk en voor de werkgever. "Dit voelt echt als een werkwijze die bij ons past. We merken ook bij veel klanten dat ze toe zijn aan een nieuwe aanpak. Ik denk dat het merendeel er blij mee is, daar ben ik niet bang voor."

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.