Vacatureteksten kunnen het succes maken of breken

25 november 2020 13:07

Vacatureteksten kunnen het succes maken of breken

Een enthousiaste kandidaat, affiniteit met IT, een hands-on teamplayer, een dynamische werkomgeving, spin in het web. Veel vacatureteksten bevatten vage termen, geen authenticiteit en zijn vaak geschreven vanuit het perspectief van het bedrijf. Ook wordt vaak gezocht naar het schaap met de vijf poten of worden ‘oude’ functieomschrijvingen gebruikt. Het gevolg is dat een geschikte kandidaat zich niet in het functieprofiel herkent. Voor een juiste match is het belangrijk goed na te denken over je doelgroep, in te spelen op de wensen en behoeften van de arbeidsmarkt en te kijken naar de lange termijn.

Wat heb je écht nodig?

Iedereen wil graag betekenisvol werk doen. Werk dat er toe doet. Een goede pakkende vacaturetekst bevat dan ook een ambitie van een bedrijf, uitdagingen aan een baan, in wat voor soort team iemand komt en aan welke projecten iemand mag werken. Enthousiasmeer met een inspirerende boodschap! Dat gaat verder dan het hier en nu. Werkgevers zijn snel geneigd alleen naar de kortetermijnoplossing te kijken. Wat is jouw bedrijfsambitie? De belangrijkste vraag daarbij is niet wát je hiervoor nodig hebt maar wie. Hoe gaat de inhoud van de functie of rol de komende tijd veranderen? En wat zijn de vaardigheden en karaktereigenschappen die je daarvoor nodig hebt?

Een sterk (werkgevers)merk

Een vacaturetekst is ook een uitgelezen kans om je bedrijf uit te dragen. Een goede vacaturetekst straalt voor relaties en toekomstige medewerkers financiële zekerheid en vertrouwen uit. Ken dus de onderscheidende kenmerken van je bedrijf en vertel dat unieke verhaal. Waar sta je voor, wat zijn je missie en visie, maar ook: hoe is de bedrijfscultuur? Je wilt immers dat medewerkers naast de juiste kwaliteiten ook bij jouw organisatie passen. Zorg er daarnaast voor dat kandidaten een positieve ervaring overhouden aan de sollicitatieprocedure. Een positieve ervaring wordt gedeeld aan anderen en dat betaalt zich terug!

Vacaturetekst optimaliseren

Om de juiste kandidaat voor jouw vacature te vinden, kun je adverteren, je eigen netwerk inzetten en de vacature plaatsen op social media. Mensen kunnen je post delen en taggen wellicht anderen die interesse (kunnen) hebben in jouw bedrijf of vacature. Voor online vindbaarheid is het belangrijk dat je de vacatureteksten optimaliseert. Hoe relevanter en duidelijker de informatie, hoe beter je aansluit bij het zoekgedrag van jouw doelgroep.

Op zoek naar het beste talent voor jouw organisatie? Olympia helpt je graag en denkt met je mee wat je nodig hebt als organisatie, nu en in de toekomst!

Robert Heinst,

Ondernemer Olympia-vestigingen Lichtenvoorde, Doetinchem, Haaksbergen, Hengelo

Tel. 0544- 353 940

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.