Trend: preventieve gezondheidszorg medewerkers

8 december 2020 08:57

Trend: preventieve gezondheidszorg medewerkers

Start-up verandert visie op personeelsbeleid

Binnen het bedrijfsleven is momenteel op verschillende niveaus een trend te zien als het gaat om preventieve zorg voor medewerkers. Met het preventieve gezondheidsprogramma van de Nederlandse start-up Ancora Health krijgen medewerkers uitgebreid inzicht in hun mentale en fysieke gezondheid. Onder meer biomarkers en DNA worden gemeten, maar er wordt ook gekeken naar leefstijl, voeding en fitheid. Diverse multinationals hebben zich bij Ancora Health aangesloten voor een preventief gezondheidsprogramma voor hun medewerkers.

Sridhar Kumaraswamy, oprichter & CEO van Ancora Health”Werkgevers kunnen hun werknemers helpen om de gezondste versie van zichzelf te zijn en op deze manier het verschil maken. Zeker in deze onzekere coronatijd. Gezonde en vitale werknemers zitten beter in hun vel, wat zorgt voor minder stress en meer energie. Hierdoor zijn zij productiever en minder vaak ziek. Een gezonde leefstijl is dus een win-win situatie voor werkgever en werknemer.”

Diverse nationale en internationale bedrijven hebben zich inmiddels bij Ancora Health aangemeld, waarbij bijvoorbeeld de toplaag van de organisatie zich onderwerpt aan het preventieve gezondheidsprogramma of het programma wordt juist aangeboden aan medewerkers door alle organisatielagen heen. Zo maakte het Nederlandse zorghulpmiddelenbedrijf Mediq het Ancora-programma als eerste zorginstellingen beschikbaar voor haar medewerkers in de frontlinie.

Preventieve zorg tijdens Corona

Uit onderzoek blijkt dat frontlinie zorgmedewerkers bijna 12 keer meer risico lopen op besmetting met het COVID-19 virus. Als antwoord hierop is Ancora Health met werkgevers in de zorg een programma gestart gericht op preventieve gezondheidszorg voor zorgmedewerkers en andere (risico)beroepen. Hiermee helpt Ancora Health de medewerkers zo gezond mogelijk te zijn en de impact van het coronavirus te verkleinen.

“De gezondheidszorg staat al jaren onder druk en het is tijd om de visie op gezondheidszorg te veranderen”, aldus Kumaraswamy. “In plaats van te zoeken naar ziekten, zoekt Ancora naar gezondheid. Zo kunnen mensen op een laagdrempelige manier de kwaliteit van het leven verbeteren en gezondheidsrisico’s verkleinen. Dit kan al door simpele aanpassingen te maken in voeding en levensstijl.”

Kijkje in de toekomst

Voor werkgevers kan preventieve zorg in de toekomst potentieel een veel grotere rol gaan spelen. Momenteel zijn de resultaten bedoeld om iedereen de meest gezonde versie van zichzelf te laten zijn, wat voor zowel werkgever als werknemer een positief gegeven is. Het is niet ondenkbaar dat bijvoorbeeld arbeidsvoorwaarden afhankelijk worden van iemands gezondheid, waarbij als het ware aan de deur gescreend wordt. Zo werken verschillende verzekeraars al met modellen waarbij iemand met een lager risicoprofiel bijvoorbeeld minder betaalt.

Over Ancora Health

Ancora Health is een Nederlandse startup in preventieve gezondheid. Ancora helpt mensen om regie te nemen over hun gezondheid, welzijn en prestaties door hen toegang te geven tot inzichten uit een wetenschappelijke gezondheidscheck. Hierbij worden door metingen, testen en holistische analyses op o.a. dna, urine, bloed, longcapaciteit en hartfunctie meer dan 1.000 datapunten verkregen. Op basis hiervan worden gezonde voedings- en levensstijladviezen aangereikt en kan meer aandacht aan gezondheidsrisico’s worden besteed.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.