Tips voor het geven van een relatiegeschenk

14 juli 2021 14:07

Tips voor het geven van een relatiegeschenk

Alle online marketingmiddelen ten spijt, er zijn nog steeds zeer effectieve offline marketingmiddelen. Een relatiegeschenk bijvoorbeeld. Het geven van een relatiegeschenk verhoogt de loyaliteit onder je klanten. Bovendien is er tegenwoordig een enorm groot aanbod aan goede geschenken. We geven je een aantal tips.

Zoek een relatiegeschenk dat bij je bedrijf past

Het vinden van het juiste relatiegeschenk kan lastig zijn. Enerzijds is het leuk om origineel te zijn, anders moet het wel iets zijn waar je klanten echt iets aan hebben. Een relatiegeschenk is succesvol als het ook daadwerkelijk gebruikt wordt. Zorg dat het geschenk past bij je bedrijf en wat je wilt uitstralen. Zo kan een sportgerelateerd bedrijf bidons bedrukken en een horecagelegenheid een flesopener geven. Een relatiegeschenk hoeft overigens geen fysiek product te zijn, het kan bijvoorbeeld ook een ticket voor een evenement zijn.

Houd rekening met de prijs

De prijs is ook een lastig punt. Je wilt zeker niet met een te goedkoop cadeau aankomen. Dat straalt niet echt goed uit op je bedrijf en dan schiet het relatiegeschenk zijn doel voorbij. Een bedrukte pen kan een leuk extraatje zijn om weg te geven, maar is natuurlijk niet echt een volwaardig cadeau. Maar waak ook voor een te duur cadeau. Dit kan namelijk enigszins ongepast overkomen. Probeer hier dus een mooie middenweg in te vinden.

Vraag verschillende offertes op

Ga bij het kiezen van de leverancier van je relatiegeschenken niet over één nacht ijs. Vraag bij verschillende partijen offertes op en vergelijk het aanbod goed. Kijk niet puur en alleen naar prijs: soms kunnen aanvullende voorwaarden de doorslag geven.

Wanneer geef je het relatiegeschenk?

Veel bedrijven geven relatiegeschenken rondom de feestdagen. Hoewel het logisch is om een aanleiding voor een relatiegeschenk te willen hebben, is het wel erg voorspelbaar om het met kerst te doen. Het kan juist extra leuk zijn om het relatiegeschenk eens op een ander moment te geven.

Profiteer van belastingvoordelen

Op het moment dat je relatiegeschenken geeft, maak je aanspraak op belastingaftrek. Het zou natuurlijk zonde zijn om hier niet van te profiteren. Als de kosten per ontvanger niet hoger zijn dan €227 per jaar, dan mag je de btw hierover aftrekken. Hier zitten wel een paar haken en ogen aan, dus verdiep je hier goed in.

Vergeet de verpakking niet

Soms wordt er ontzettend veel tijd besteed aan het zoeken van een relatiegeschenk en vervolgens de verpakking vergeten. Terwijl dit juist zo belangrijk is. Dit maakt van een relatiegeschenk écht een cadeautje.

Maak écht indruk met een persoonlijk cadeau

Als je helemaal wilt uitpakken, kies je voor elke ontvanger een persoonlijk cadeau uit. Iets wat bij hem of haar past en zeker weten wordt gewaardeerd. Dit kost wellicht wat meer tijd en moeite, maar laat wel zien dat je je klant kent en op prijs stelt.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.