Tips om stress op de werkvloer te voorkomen

13 september 2021 10:51

Tips om stress op de werkvloer te voorkomen

We hebben allemaal wel eens last van stress. Stress kan in kleine doses motiverend werken. Je kunt dan met een nog scherpere focus aan een project of taak werken. Echter, wanneer stress te veel de overhand neemt, dan kan het juist een enorm nadelig effect hebben op zowel je lichaam en geest. In dit artikel delen we daarom een aantal tips om te ontstressen op het werk. Lees snel verder!

1. Begin je dag goed

Een goed begin is het halve werk, zo luidt het gezegde. Als je de dag gestrest begint, bijvoorbeeld door het ontbijt over te slaan of geïrriteerd te raken door files onderweg naar je werk, dan kun je al hoge werkstress ervaren nog voordat je werkdag is begonnen. Als je de dag begint met een goede planning, goed ontbijt en een positieve houding, zul je merken dat je een stuk beter met stress kunt omgaan.

2. Urenlange concentratie

Multitasken werd ooit gezien als een fantastische manier om je tijd te maximaliseren en meer gedaan te krijgen in een dag. Maar uiteindelijk begonnen mensen al snel te beseffen dat als ze een telefoon aan hun oor hadden en tegelijkertijd berekeningen maakten, hun snelheid en nauwkeurigheid er vaak onder te lijden had. Uit een onderzoek van psycholoog Clifford Nass bleek zelfs dat mensen die veel multitasken een kleiner werkgeheugen hebben. In plaats van te multitasken is het veel beter om je op één taak tegelijk te concentreren. Een methode die hierbij kan helpen is de Pomodoro methode. Het is een techniek die gericht is op het optimaal benutten van jouw aandacht op de taken die jij gedaan wil hebben. Je kunt ook de populaire 1-daagse cursus time management volgen om meer rust in je hoofd en meer grip op de dag te krijgen.

3. Maak een kleine wandeling tijdens de lunch

Veel mensen voelen de nadelige gevolgen van het leiden van een zittend werkleven. Hoewel een ergonomische werkplek een absolute must is, moet je wel voldoende blijven bewegen. Je kunt met de fiets naar werk gaan, maar ook tijdens de pauze een klein ommetje maken. Hiermee kun je de fysieke en mentale effecten van werkstress tegengaan. Als je agenda het toelaat, kun je proberen de hele dag door korte trainingspauzes te nemen. Dit kan je helpen om stoom af te blazen, je humeur te verbeteren en als klap op de vuurpijl ook een betere conditie te krijgen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.