The battle for talent

20 december 2022 09:44

The battle for talent

Bovenstaande kop zie ik net iets te vaak in krantenkoppen, artikelen en memo’s langskomen om me er niet mee bezig te houden. In een vergrijzende samenleving is er onmiskenbaar een strijd tussen bedrijven om (jonge) talentvolle werknemers aan zich te binden. Veel bedrijven proberen nog harder te zoeken, nog meer op de trom te slaan en speciale bureaus in te huren om het talent naar binnen te trekken.

Allemaal begrijpelijk, maar de vraag rijst of dit nu werkt of dat we door allemaal hetzelfde te doen toch een beetje blijven hangen in een status quo. Als we allemaal dezelfde inspanning op dezelfde wijze leveren om dit talent aan ons te binden middelt dit namelijk weer uit.

Op ons park, de Noviotech Campus in Nijmegen, hebben we hier natuurlijk ook mee te maken. De Health & High Tech sector is groeiende. De vraag naar microchips zal u allen wel niet ontgaan zijn. Laat nu net op onze campus één van de grootste chipproducenten van Europa, NXP, haar productievestiging in Nederland hebben. En ook de bedrijven die zich bezighouden met medtech en digital health, die onder meer producten ontwikkelen om de steeds ouder worden mensheid gezond en comfortabel te laten leven, groeien danig uit hun jasje. Van de 75 bedrijven op onze campus wil minstens de helft op korte termijn doorgroeien en heeft nieuw personeel nodig.

Nu zijn we in Nijmegen gelukkig gezegend met een onderwijssector die met 50.000 studenten voldoende voedingsbodem zou moeten bieden om voor al die groeiende bedrijven een passende instroom van werknemers te krijgen. Niets is minder waar. Veel bedrijven zitten met tekorten en huren speciale bureaus in om werknemers te werven. En aan de andere kant vertrekken veel jongeren die in onze regio studeren naar de randstad. Er is een aardige mismatch tussen de onderwijssector en het bedrijfsleven.

Op allerlei manieren wordt er keihard gewerkt om die aansluiting beter te krijgen. De Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) is hierbij één van de koplopers. Met de opening van het Connector project op Industriepark Kleefse Waard in Arnhem en eigen labruimte voor studenten op Pivot Park in Oss wordt flink aan de weg getimmerd. Ook de Radboud Universiteit, Radboud UMC en de ROC’s doen mee. Op de Noviotech Campus starten we in 2023 met nieuwe onderwijsprojecten om de verbinding te intensiveren en studenten vroegtijdig kennis te laten maken met bedrijven.

Je hoeft echt niet alleen op een campus te zitten om het onderwijs aan je te binden als bedrijf. Mijn ervaring is dat het onderwijs open staat voor samenwerking, mits het bijdraagt aan haar doelstellingen. Dus bedrijfsleven, kijk wat je te bieden hebt en onderscheid je van je concurrenten door een speciaal programma met onderwijs te ontwikkelen. En ook kleine programma’s voorzien hierbij al goed in de behoefte. «

Bert Krikke
Managing Director Noviotech Campus

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.