Stichting DUW! geeft organisaties duurzaam zetje in de rug

3 oktober 2017 09:32

Stichting DUW! geeft organisaties duurzaam zetje in de rug

De onlangs in Schiedam opgerichte stichting DUW! (Duurzaamheid in Uitvoering in Waterweg Noord) helpt organisaties bij het wegnemen van lastige en tijdrovende drempels in het voortraject van duurzaamheids-initiatieven. Dat is belangrijk om bedrijven écht in actie te krijgen, zo leert de praktijk.

stichtign duw Het klinkt allemaal zo simpel: zonnepanelen op het dak van een bedrijfspand, aansluiten en ‘we’ gaan duurzaam besparen. Goed voor het milieu, goed voor onze portemonnee; een win-winsituatie dus. “Technisch gezien is het ook allemaal heel simpel”, zegt bestuurslid Herman Gels van DUW! “Het is geen enkel probleem om in sneltreinvaart zonnepanelen op een dak te bevestigen en deze in werking te zetten. Alleen: er komt in de praktijk toch nog wel iets meer bij kijken. Je hebt te maken met vergunningen, het onderzoeken van subsidiemogelijkheden, contacten onderhouden met dienstverlenende organisaties en leveranciers. Zo zijn er nog allerlei zaken die in het voortraject geregeld moeten worden. Zeker voor commerciële organisaties is dit bezwaarlijk. Die willen ondernemen en zich niet bezighouden met allerlei bureaucratische regelgeving. Daarom hebben we vanuit vrijwilligersorganisatie SEC (Schiedams Energie Collectief, een in 2013 opgericht duurzaamheidsinitiatief voor en door betrokken Schiedammers) gezegd: dit moet anders. Laten we een professionele organisatie oprichten, die lokale organisaties kan ondersteunen bij het daadwerkelijk tot uitvoering brengen van duurzaamheids-initiatieven. Omdat dat tijdrovend en specialistisch is, kan je dat niet alleen in handen leggen van vrijwilligers, daar zijn betaalde krachten voor nodig. DUW! opereert nu met twee betaalde krachten, waaronder ik zelf. Wij zijn continu beschikbaar voor iedereen die wél de lusten, maar niet de lasten van duurzaam ondernemen wil ervaren.” Met de hulp van de oprichters van DUW! is inmiddels het dak van het bekende Wennekerpand in Schiedam recent ‘behangen’ met ruim tweehonderd zonnepanelen. Ook zijn er zonnepanelen en ledverlichting aangebracht in winkelgebied De Nieuwe Passage. Nieuwe uitdagingen zijn er ook volgens Gels: “Bedrijven op het bedrijventerrein Vijfsluizen energietechnisch aan elkaar verbinden én de plaatsing van twee windmolens in Vijfsluizen en Wilhelminahaven realiseren.”

Opdrachten

Een van de partijen die al gebruikmaakt van DUW! is de gemeente Schiedam. Voor Eelco Schippers, duurzaamheidsmanager binnen gemeente Schiedam, is DUW! een regelrechte uitkomst. “Het nieuwe Programma Duurzaamheid verplicht ons tot actie. Maar we hebben elkaar wel nodig. Het is voor ons ideaal dat we nu een organisatie in kunnen schakelen die bedrijven en organisaties kan ondersteunen, zodat zij nét even dat duurzame zetje in de rug krijgen. Ik begrijp heel goed dat een ondernemer wil, nee móét, ondernemen, ofwel geld verdienen. We weten uit de praktijk dat organisaties heus graag willen, maar in het voortraject huiverig worden door de inspanningen die ze in die fase moeten verrichten. DUW! kan in die fase echter veel uit handen nemen. Wij hebben meteen twee opdrachten gegeven. De eerste is om in Schiedam met lokale partijen een grootschalig zonnepanelenproject op te starten. De tweede is om maatschappelijk vastgoed in Schiedam te verduurzamen. Ga maar aan de slag en geef ons optimaal resultaat.”

Gescout

Gels, met tientallen jaren ervaring bij het initiëren en ontwikkelen van energietransitie (energie besparen en duurzaam opwekken) binnen organisaties, krijgt ondersteuning van Niels Fluitman. De 27-jarige geboren Enkhuizenaar is afgestudeerd bioloog en studeerde de afgelopen jaren in Denemarken Milieumanagement en Duurzaamheidswetenschappen. “Je zou kunnen zeggen dat ik door Herman voor deze functie ben gescout”, zegt Fluitman. “Volgens hem voldoe ik uitstekend aan het profiel van wat hij zocht: een jonge, enthousiaste kandidaat bij wie duurzaamheid door de aderen stroomt en iemand met veel kennis van zaken omtrent de huidige mogelijkheden. Wat mijn taak concreet inhoudt? Als organisaties willen onderzoeken welke kansen er liggen binnen hun organisatie, schuif ik aan. We gaan met elkaar kijken wat het beste past en welke actie noodzakelijk is om de doelstelling te bereiken. Ik ken de kansen, weet wat er nodig is, aan welke eisen er voldaan moet worden en kan alles in gang zetten. Dat scheelt organisaties veel tijd en dus geld, terwijl ze ook nog eens sneller resultaat behalen. Ik heb er heel veel zin in om bij te dragen aan de uitvoering van hun duurzaamheidsplannen. Ze mogen me daarom dag en nacht bellen!” «

Gemeente Schiedam

Eelco Schippers

Stadserf 1 3112 DZ Schiedam

Telefoon 14010

E-mail e.schippers@schiedam.nl

www.schiedamduurzaam.nl

Stichting DUW!

Grote Markt 37a 3111 NH Schiedam

Herman Gels 06 – 51 39 53 68 / herman@duw010.nl

Niels Fluitman 06 – 36 18 77 67 / niels@duw010.nl

E-mail info@duw010.nl www.duw010.nl

Tekst: Fred Louter / Fotografie: Jan Nass

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.