Staatssecretaris Blokhuis enthousiast over Welkom

20 maart 2019 09:36

Staatssecretaris Blokhuis enthousiast over Welkom

“Dit woon-, werk- en zorgconcept is toekomstbestendig”

Veenendaal, 19 maart 2019 – Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft vanochtend woonconcept Welkom in Veenendaal bezocht. Blokhuis wilde met eigen ogen zien hoe Welkom mensen helpt die het moeilijk hebben in de maatschappij. De staatssecretaris reageerde enthousiast bij het zien van alle mogelijkheden die Welkom biedt.

Uniek woonconcept 
Een groeiend aantal mensen in Nederland is economisch dakloos. Door bijvoorbeeld scheiding of financiële problemen kunnen zij niet meer in hun eigen huis wonen. Daarnaast zijn er steeds meer mensen die door andere redenen geen grip meer hebben op hun eigen leven. In het huidige systeem vallen zij vaak tussen wal en schip. Het is lastig om de juiste hulp te krijgen, omdat er weinig afstemming is tussen de verschillende zorginstellingen. Welkom vond hiervoor de oplossing en geldt ondertussen als hét voorbeeld op dit gebied. Blokhuis vindt het belangrijk dat deze specifieke doelgroep in onze samenleving geholpen wordt en dat zij blijven meedoen in de maatschappij. Daarom bracht hij vanochtend een bezoek aan Welkom.

Uitbreiding 
De staatssecretaris kreeg een rondleiding door een duo-kamer en een gezinskamer. Van Cora van de Bovenkamp, initiatiefneemster van Welkom, hoorde hij hoe de gezinnen begeleiding krijgen. Blokhuis was vooral te spreken over de integratie van wonen, werken en zorg. Ook werd het nieuws bekend dat er een tweede locatie van woonconcept Welkom in Ede gebouwd zal worden. Dat de integratie werkt, blijkt uit het feit dat alle woonunits in Welkom op dit moment in gebruik zijn. Ook zijn er vergaande gesprekken voor een derde vestiging van Welkom in Den Haag.

Efficiënt en kostenverlagend 
Mensen die om welke reden dan ook niet in aanmerking komen voor een woning via de woningcorporatie, huren een woning bij Welkom. Tijdens hun verblijf in één van de appartementen werken ze samen met een coach aan hun toekomst op het gebied van wonen, werken, leren en zorgvitaliteit. Het doel is duidelijk: weer vol zelfvertrouwen op eigen benen staan in de maatschappij.

Cora van de Bovenkamp: “Alle hulp is fysiek makkelijk bereikbaar, omdat professionele coaches onder één dak hulp bieden. We maken een film van de bewoner, waar andere instanties vaak maar een fragment zien. Door het verhaal in zijn totaal te zien is de aanpak efficiënter, kostenverlagend en gericht op duurzaam herstel.” Tijdens het bezoek riep Van de Bovenkamp de staatssecretaris op om een landelijke uitrol mogelijk te maken. Blokhuis bevestigde dat juist gemeentes dit concept kunnen omarmen als een waardevol initiatief.

In het pand aan de Vijftien Morgen in Veenendaal wonen 81 huishoudens. Er zijn kantoren voor hulpverleners aanwezig en er is een keuken waar mensen met een klein budget eten. Ook is er veel aandacht voor sport, workshops en andere activiteiten. Inmiddels hebben al meer dan 30 huishoudens er een succesvolle tijd gehad.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.