Solvabiliteitsonderzoek 2022: Deze energieleveranciers hebben geen financiële buffers

22 november 2022 08:39

Solvabiliteitsonderzoek 2022: Deze energieleveranciers hebben geen financiële buffers

Van de twintig energieleveranciers waarvan de Vastelastenbond de financiële gezondheid onderzocht, zijn er vier met een negatieve solvabiliteit. Dat de solvabiliteit van dit kwartet laag is, betekent volgens de consumentenorganisatie dat deze energieleveranciers kwetsbaar zijn voor financiële tegenslagen. Eind vorig jaar vielen zes energiebedrijven om die er niet goed voorstonden qua solvabiliteit.

  • Vier energiebedrijven hebben een negatieve solvabiliteit
  • Vorig jaar vielen zes energiebedrijven om wegens slechte solvabiliteit
  • De Vastelastenbond onderzocht twintig energiebedrijven
  • Merendeel energiebedrijven heeft positieve solvabiliteit

Op basis van de jaarcijfers van 2021 zijn er vier bedrijven met een negatieve solvabiliteit te noteren. Het gaat om DGB, Gulf Gas and Power, Mega Energie en Budget Energie. De solvabiliteit van Mega Energie was van alle onderzochte partijen in 2021 het laagst. Deze nieuwkomer, die sinds eind vorig jaar in Nederland actief is, levert ook energie in Frankrijk en België.

Bij het beoordelen van de solvabiliteit heeft de consumentenorganisatie gekeken naar de jaarcijfers die energieleveranciers hebben gedeponeerd. Vijf energieleveranciers hebben een positieve, maar lage solvabiliteit. Elf energiebedrijven beschikken over een goede solvabiliteit. Dit zijn onder andere Eneco, Pure Energie, Greenchoice, Vattenfall, Powerpeers, Delta en Essent. Met een percentage tussen de twintig en zestig procent scoren deze energiebedrijven het hoogst op solvabiliteit.

Solvabiliteit energieleveranciers onderzocht

Solvabiliteit wordt gebruikt om inzicht te krijgen in de financiële gezondheid van een bedrijf en geeft aan in welke mate bedrijven zijn gefinancierd met eigen vermogen. Wanneer er sprake is van een groot eigen vermogen wil dat zeggen dat een bedrijf over meer financiële buffers beschikt. Een solvabiliteit van boven de twintig procent is gezond. Wanneer de solvabiliteit van een onderneming onder de twintig procent komt, is dat laag te noemen, maar het hoeft niet direct een probleem te zijn. Dit betekent dat een groot gedeelte van het bedrijf gefinancierd werd met geleend geld.

De aflossing en rentekosten drukken zwaar op de financiën. Een negatieve solvabiliteit houdt in dat bedrijven weinig financiële klappen kunnen opvangen. Daarnaast is het lastiger om geld te lenen of krediet te krijgen wanneer de solvabiliteit laag is. Daarom kan een klein verlies er al voor zorgen dat een energieleverancier failliet gaat. Wanneer een energieleverancier failliet gaat, blijft de leveringszekerheid gegarandeerd. Klanten komen dus niet zonder stroom of gas te zitten.

Vastelastenbond solvabiliteitsonderzoek 2022

Onderzoek solvabiliteit. Op basis van de laatst bekende jaarcijfers 2021 tenzij anders vermeld.

Solvabiliteitsonderzoek Vastelastenbond

Om consumenten te helpen bij het maken van de juiste keuze voor een energieleverancier onderzoekt de Vastelastenbond jaarlijks een groot aantal partijen. “We regelen voor duizenden klanten jaarlijks het beste energiecontract. Bij ons selectieproces speelt niet alleen de laagste prijs een rol”, verduidelijkt directeur Dirk-Jan Wolfert van de consumentenorganisatie.

Het is volgens Wolfert “ontzettend belangrijk” om te weten welke partijen solvabel zijn: “Wij willen geen klanten aanmelden bij een energieleverancier die een grotere kans heeft om failliet te gaan. De gevolgen van de faillissementsgolf van december vorig jaar zingen dit jaar nog door.”

Opmerkelijke uitkomsten onderzoek

De uitkomsten van het solvabiliteitsonderzoek verraste Wolfert enigszins: "Vorig jaar zijn een aantal bedrijven failliet gegaan die een lage of negatieve solvabiliteit hadden. Er zijn nog steeds een aantal energieleveranciers actief met een negatieve solvabiliteit die een verhoogd risico op faillissement lopen.”

De huidige situatie in de energiemarkt is amper te vergelijken met hoe de markt zich vorig jaar ontwikkelde, stelt Wolfert: “Er zijn geen vaste contracten meer en de extra kosten die energiebedrijven maken, kunnen ze doorrekenen aan hun klanten middels variabele tarieven. Zo lopen ze minder risico en profiteren ze, zo verwacht ik, van hogere marges. Wat verder opvalt, is dat veel energiebedrijven er qua solvabiliteit goed voor staan. Meer dan de helft heeft een uitstekende solvabiliteit van tussen de twintig en zestig procent.”

Faillissementsgolf energiemarkt

Vorig jaar onderzocht de Vastelastenbond voor het eerst de solvabiliteit van negentien energiebedrijven. Het onderzoek van de consumentenorganisatie wees uit dat een aantal partijen er financieel slecht voorstonden. Uiteindelijk vroegen zeven energiebedrijven faillissement aan.

Welkom EnergieAnode EnergieEnstrogaAllure EnergieSEPA Green, Naked Energy en FENOR Energie gingen bankroet. Op Allure Energie na waren de extreem hoge energietarieven de oorzaak van de faillissementsaanvraag.

* Rectificatie: We hebben in een eerder onderzoek de solvabiliteitscijfers van moedermaatschappij Nuts Topholding B.V. gebruikt om de financiële gezondheid van Budget Energie te onderzoeken. Budget Energie heeft echter aangegeven dat we moeten kijken naar de jaarrekening van dochteronderneming Budget Thuis. Deze B.V. heeft geen negatieve solvabiliteit.

www.vastelastenbond.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.