Slimme foodtech-toepassingen zullen definitief doorbreken in 2024

20 december 2023 10:12

Slimme foodtech-toepassingen zullen definitief doorbreken in 2024

Selecta, toonaangevend leverancier van koffie- en voedingsautomaten, verwacht dat slimme foodtech-toepassingen in 2024 verder zullen doorbreken. Vooral onbemande micro-markets zijn aan een opmars bezig in onder meer ziekenhuizen en aan laadstations voor elektrische autos. De technologie biedt een oplossing voor cafetaria’s en winkels die steeds minder rendabel worden.

Nu het uitbaten van bemande winkels en cafetaria’s steeds duurder wordt in verschillende sectoren, zoekt de voedingsindustrie naar oplossingen. Daarom verwacht Selecta dat foodtech-toepassingen volgend jaar steeds meer ingeburgerd zullen raken. Het gaat dan bijvoorbeeld om automaten met bereide maaltijden waar contactloos betaald kan worden, of micromarkets met zelfbediening. Een voorbeeld daarvan zijn de Albert Heijn To Go en Delhaize Shop & Go-concepten, die mede ontwikkeld werden door Selecta. Selecta wil deze ervaring en de expertise op het vlak van koffiebedeling blijven inzetten om nieuwe foodtech-toepassingen te ontwikkelen.

Shop & Go

Vooral in de zorgsector is er vraag naar deze oplossingen.

"Een recente implementatie van een foodwall in het Rijnstate-ziekenhuis in Zevenaar bevestigt de groeiende behoefte aan dergelijke oplossingen”, merkt CEO Benelux bij Selecta Tim Goossens. “Het uitbaten van een cafetaria wordt steeds minder rendabel. Onze Shop & Go-oplossing biedt een alternatief. Ziekenhuizen zijn een ideale omgeving voor foodtech-oplossingen, vanwege hun 24/7-activiteit en de diversiteit aan mensen die behoefte hebben aan voedingsoplossingen - van patiënten tot bezoekers en het medisch personeel zelf. Ook uitbaters van laadstations voor elektrische autos zijn vragende partij voor de Shop & Go-oplossing, als alternatief voor het klassieke winkeltje bij een tankstation."

Blockchain

Daarnaast blijft de integratie van blockchaintechnologie een belangrijke innovatie. Selecta introduceerde dit jaar enkele nieuwe automaten die blockchain-valuta accepteerden tijdens het Breakpoint Solana technologie-evenement in Amsterdam.

"Die blockchain-integratie leidde tot heel wat enthousiaste reacties en zal volgend jaar verder uitgerold worden. We zijn erg trots op deze primeur”, aldus Tim Goossens.

Duurzame initiatieven

Naast technologische vooruitgang zet Selecta zich in voor duurzaamheid en milieubewuste initiatieven. Selecta investeert veel tijd in verschillende initiatieven, om kennis te delen en te vergroten.

“We bieden verschillende duurzaamheidsgaranties aan van ons huismerk Pelican Rouge, waaronder Rainforest Alliance en FairTrade koffie. Daarbij is aandacht voor duurzame koffieteelt en eerlijke arbeidsomstandigheden van koffieboeren. Duurzaamheid blijft zeer belangrijk voor ons. Dat gaat niet alleen om het gebruik van duurzame verpakkingsmaterialen uit recycleerbaar monomateriaal, maar ook ons streven naar een volledig elektrisch wagenpark en het verminderen van afval."

Nu grote merken zich steeds meer concentreren op productie en de dienstverlening overlaten aan partners, positioneert Selecta zich als een strategische partner voor toonaangevende merken om consumenten te voorzien van hoogwaardige producten en een uitstekende service.

"Klanten verkiezen steeds vaker premium koffie- en voedselopties in kantooromgevingen, en wij zijn in staat om aan deze groeiende behoefte te voldoen met onze full-tech oplossingen", besluit Tim Goossens.

Naar alle berichten van Evoke terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.