Skillsgericht modulair leren sluit aan bij scholingsbehoeften Zorg en Welzijn

27 juni 2023 11:18

Skillsgericht modulair leren sluit aan bij scholingsbehoeften Zorg en Welzijn

“Zorg is geen kunstje, het is een vak”

De projectgroep Skillz4care van ROC Nijmegen leidt in korte trajecten mensen op in de sector Zorg en Welzijn. Deelnemers halen een bewijs van deelname of een erkend mbo-certificaat dat toont welke specifieke skills zij beheersen. Het is één van de initiatieven die volwassenen de kans biedt om in de sector aan de slag te gaan of hun vaardigheden naar een hoger niveau te tillen.

Vaardigheden, competenties, kennis, bekwaamheid en motivatie worden steeds belangrijker als maatstaf binnen organisaties. De arbeidsmarkt is krap, overal zijn er personeelstekorten. De kunst is medewerkers te vinden en te binden. Hoe boor je ‘onbenut arbeidspotentieel’ aan? Het zijn uitdagingen waar organisaties en opleiders antwoorden op moeten vinden. ROC Nijmegen werkt als mbo-opleider aan maatwerkoplossingen. In het mbo-onderwijs is het project Skillz4care een van de initiatieven.

Groeien naar ander opleidingsmodel

“Het project is september 2022 gestart en heeft een looptijd van ongeveer drie jaar”, vertelt Marie-Louise Peters, projectleider Skillz4care en Coördinator Vaardigheidsonderwijs. “Tot voor kort was opleiden voor een diploma volgens een vastgesteld curriculum de norm in het onderwijs. Dat verandert. We groeien toe naar een model van flexibele trajecten waar mensen een bewijs van deelname, een badge in plaats van diploma of een erkend certificaat behalen. Op deze manier kunnen we als beroepsonderwijs beter inspelen op de snelle ontwikkelingen op de krappe arbeidsmarkt.”

Skillz4care is onderdeel van ROC Nijmegen. Peters: “We bieden, naast het reguliere mbo-onderwijs voor onze studenten, maatwerktrajecten voor zorgmedewerkers. Die stemmen we in vorm en inhoud af op de wensen van de werkgevers. Met Skillz4care richten we ons op Zorg en Welzijn. De sector worstelt met personeelstekorten en er is een grote professionaliseringsbehoefte binnen de organisaties. Met name gecertificeerde trajecten, keuzedelen en trainingsactiviteiten op specifieke skills, dragen eraan bij dat medewerkers snel vakvaardigheden leren en dat nieuwkomers sneller aan de slag kunnen. Daar komen wij met ons project aan tegemoet.” Voor Skillz4care zijn projectgelden beschikbaar om nieuwe initiatieven te ontwikkelen en praktisch uit te voeren. “Ons team bestaat nu uit vijfentwintig mensen, instructeurs, docenten en facilitaire ondersteuners”, vertelt Peters. “Het zijn bijna allemaal medewerkers met een achtergrond in de zorgsector. Ze zijn intrinsiek gemotiveerd om de collega’s in de zorg- en welzijnsorganisaties te helpen bij hun scholingsvragen. Een deel van onze activiteiten kan plaatsvinden op locatie, binnen de organisaties waar de deelnemers werken. Ze voeren leeropdrachten uit met gebruik van materialen in hun eigen werkomgeving. Daarnaast worden de zorgmedewerkers getraind in onze lokalen in Nijmegen of Boxmeer, hier oefenen zowel reguliere studenten als trajectdeelnemers hun vaardigheden.”

Praktijkvoorbeelden

ROC Nijmegen heeft als mbo-opleider een uitgebreid relatienetwerk van werkgevers, ook in Zorg en Welzijn. Een van die relaties is Zorggroep Pantein, onder meer actief op het terrein van thuiszorg, verpleeghuiszorg en ziekenhuiszorg . “Skillz4Care past perfect bij wat wij graag willen. Ze hebben de kennis, de kunde en didactische vaardigheid in huis om ons te helpen onze doelen te bereiken door middel van scholing en anders leren kijken en werken”, zegt Chantalle van Duuren, HRM Adviseur Leren & Ontwikkelen bij Pantein. “Bij ons in huis willen medewerkers zich via certificaten verder scholen in specifieke taken en handelingen, maar ook buiten onze organisatie zijn er mensen die bij ons willen werken maar daar niet de juiste ‘papieren’ voor hebben en ook geen meerjarige beroepsopleiding willen volgen, de zogenaamde zij-instromers.”

“Gericht op deze doelgroepen hebben we samen met het team van Skillz4Care een kortdurend traject opgezet gericht op individuele basiszorg, een onderdeel van het landelijk erkend mbo-certificaat. Hiermee boeken we driedubbel winst; het werk van de  medewerkers wordt er veelzijdiger door, onze verzorgenden en verpleegkundigen kunnen zich concentreren op hun specifieke taken en onze cliënten krijgen er betere zorg en ondersteuning door.”   

“Dit was een training van drie maanden, bestaande uit theorie en praktijk, waarin deelnemers met persoonlijke begeleiding, theorie- en praktijkopdrachten (weer) kennismaken met de zorg en de doelgroep”, vertelt Peters. “Op 1 juni zijn de eerste certificaten uitgereikt. Dat is voor deelnemers een emotioneel moment en een mijlpaal in hun persoonlijke ontwikkeling. Er zitten mensen bij die nooit een opleiding hebben afgerond voor wie dit certificaat echt een persoonlijke overwinning is. Die mensen zijn enorm blij en gemotiveerd, want dat certificaat is een erkenning van hun capaciteiten.”

“Een ander mooi voorbeeld van een maatwerktraject van Skillz4Care en Pantein is dat we in twee maanden tijd honderd medewerkers uit de organisatie hebben opgeleid voor de handelingen wondzorg en het meten van vitale functies.”

Waaier van mogelijkheden

Zorg is geen kunstje, het is een vak. En binnen dat vak is er een enorme veelzijdigheid. Skillz4care biedt een waaier aan maatwerk trajecten op het gebied van vaardigheidsonderwijs. Peters: “De vorm waarin we trajecten aanbieden varieert van themabijeenkomsten, skills online - een E-learning module met accreditatie toekenning, tot workshops op de werklocatie of in een van onze opleidingslokalen. Het aanbod van trajecten is divers en wordt volgend studiejaar verder uitgebreid. Denk aan verzorgende- en verpleegtechnische handelingen, individuele basiszorg, zorg en technologie, digitale vaardigheden, verplaatsingstechniek, EHBO skills, motiverende gesprekstechnieken en verpleegkundig redeneren. Ook is er een ‘strippenkaart skills ’ voor het oefenen en toetsen van vaardigheden.” voor zorgmedewerkers beschikbaar.

“Modulaire routes, gericht op het halen van certificaten of badges, hebben de toekomst”, merkt Peters op. “We gaan anders, en meer skillsgericht kijken naar de zorg en de organisatie. De kennis en kunde die we hieromtrent in huis hebben delen we graag met onze zorg en welzijn sector.”

“Skillz4care heeft een formele looptijd van drie jaar en bestaat nu driekwart jaar. We hebben al flink wat werk verzet, maar veel moet zich ook nog uitkristalliseren. Zodra trajecten uit de pilotfase zijn worden deze in de markt gezet via Move to Match, een samenwerkingsverband van Rijn IJssel en ROC Nijmegen op het gebied van Leven Lang Ontwikkelen. Op deze manier zijn de trajecten voor alle zorg- en welzijnsorganisaties in onze regio beschikbaar. Onze verwachting is dat Skillz4care na de projectfase deel gaat uitmaken van ons reguliere aanbod van onderwijs voor volwassenen. Skillsgericht leren en werken wordt landelijk en in onze regio een onlosmakelijk onderdeel van het onderwijs en de arbeidsmarkt.” 

ROC Nijmegen
Campusbaan 6, 6512 BT Nijmegen
Telefoon 024 - 890 45 00
E mail info@rocnijmegen.nl
skillz4care@roc-nijmegen.nl
www.rocnijmegen.nl

Tekst en foto: Huub Luijten

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.