Schadevergoeding ook zonder schuld

28 mei 2020 13:59

Schadevergoeding ook zonder schuld

In vele Duitse contracten spelen afspraken over termijnen en begin- en einddata een belangrijke rol.  Als leverings- of opleveringstermijnen niet worden nagekomen, kan dit in individuele gevallen aanzienlijke schade tot gevolg hebben.

In een zaak waarin het OLG München op 28-1-2020 uitspraak heeft gedaan (zaaknummer 28 U 452/19), vond de oplevering van zonnepanelen 31 maanden later plaats dan afgesproken. De koper kon daarom schadevergoeding vorderen wegens winstderving in de afgelopen 31 maanden.

In de zaak waarover de rechter zich moest buigen, speelde de vraag of de leverancier verantwoordelijk was voor de vertraging, geen rol. In het tussen partijen overeengekomen contract "garandeerde” de leverancier namelijk dat de zonnepanelen op 31-12-2011 zouden worden opgeleverd.

Een interpretatie van de termen "Garantie” en “garantiert” leidt volgens de Duitse rechtsopvatting alleen al tot een typisch,  zogeheten verschuldensunabhängiges Leistungsversprechen (aansprakelijkheid zonder schuld voor het nakomen van de prestatie). In het zakelijk verkeer in Duitsland biedt een “Garantieversprechen” de klant de grootste mate van zekerheid en draagt omgekeerd de andere partij dus de grootste mate van verantwoordelijkheid.

Praktijk

In geen geval moet daarom tegenover Duitse zakenpartners, vanuit de Nederlandse interpretatie, te snel het woord “Garantie” worden gebruikt en daarmee een bindende verplichting worden aangegaan of een tijdige oplevering worden gegarandeerd. De rechtsgevolgen - en daarmee de aansprakelijkheidsgevolgen - gaan naar Duits recht namelijk veel verder dan bij interpretatie van de Nederlandse term "wettelijke garantie”.

STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater houdt u graag op ge hoogte over zakendoen in Duitsland en het coronavirus. Alle informatie kunt u vinden  op deze https://www.strick.de/duitsland/nieuws/nieuwsbrief pagina.

STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater

 

Siemensstr. 31

D-47533 Kleve

Tel: 0049 – 2821 – 72220

Mail: kanzlei@strick.de

Web: www.strick.de

Hashtags

#schadevergoeding #schuld #garandeerd #winstderving #duitsland #garantie #duits_recht #contract #vertrag #duitsland

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.