Schadelijke lucht? Ja, ook in jouw bedrijf

23 januari 2023 11:50

Schadelijke lucht? Ja, ook in jouw bedrijf

Laat dit even tot je doordringen: de lucht van een industriële omgeving bevat 20 tot zelfs 100 keer meer fijnstofdeeltjes dan de aanbevolen limiet van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor de buitenlucht. Enorm vervuilde lucht dus, die jij en je medewerkers, klanten en leveranciers dagelijks inademen. We zetten de schokkende feiten op een rij.

Grenswaarden voor schadelijk fijnstof in de buitenlucht

Vervuilde lucht is schadelijk voor je gezondheid. Wanneer je vaker en langere tijd schadelijke stoffen inademt, kunnen ernstige aandoeningen ontstaan. Denk aan hart- en vaatziekten en longziekten als COPD en longkanker. Ook op de korte termijn kan stof in de lucht zorgen voor o.a. ademhalingsklachten, hoofdpijn en duizeligheid.

Daarom zijn er (inter)nationale afspraken over hoeveel fijnstofdeeltjes er in de lucht mogen zitten. Voor fijnstof in de buitenlucht geldt in Nederland een maximum jaargemiddelde van 40 µg/m3 (microgram per kubieke meter). Het gaat om PM10 deeltjes: stofdeeltjes met een grootte tot 10 micrometer. Ondanks wettelijke afspraken, worden de grenswaarden vaak overschreden.

Advieswaarden van de WHO stukken lager

Behalve grenswaarden zijn er ook advieswaarden. Deze richtlijnen van de WHO geven aan welke concentraties vervuilende stoffen maximaal in de lucht mogen zitten om ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen. De laatste advieswaarden van de WHO dateerden van 2005. Maar jaren aan wetenschappelijk onderzoek laten zien dat luchtvervuiling al schadelijk is voor je gezondheid bij veel lagere niveaus dan eerder werd gedacht. Daarom zijn de advieswaarden in 2021 flink naar beneden bijgesteld.

Met betrekking tot fijnstof (PM10) adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) mensen nu niet langer dan een dag zonder bescherming aan niveaus boven 40 µg/m3 bloot te stellen. Gemiddeld over een jaar is het advies voor blootstelling slechts 15 µg/m3. De advieswaarden van de WHO liggen daarmee dus fors lager dan de toegestane hoeveelheid fijnstof in de buitenlucht. Dat betekent dat je veel meer schadelijke stoffen inademt dan gezond voor je is.

De toegestane en geadviseerde maximale concentratie fijnstof (PM10) in de buitenlucht gemiddeld over een jaar liggen ver uit elkaar

Limieten voor fijnstof op de werkplek

Tot zover de waarden voor de buitenlucht. Want hoe zit het met de binnenlucht? De wettelijke limieten voor binnenlucht liggen aanzienlijk hoger dan voor de buitenlucht. Vergelijk onderstaande cijfers maar eens met de WHO aanbeveling voor buitenlucht: 15 µg/m3. Dat betekent dat je op het werk 20 tot 100 keer meer schadelijke stofdeeltjes inademt dan de WHO aanbeveelt voor de buitenlucht.

De wettelijke limieten voor fijnstof (PM10) in de binnenlucht liggen veel hoger dan de grenswaarden en advieswaarden voor de buitenlucht

Voetgangers op wandelpaden lopen het meeste risico

Voor veel schadelijke stoffen die ontstaan op het werk bestaan persoonlijke beschermingsmiddelen. Door deze goed te gebruiken verklein je de gezondheidsrisico’s bij medewerkers die bijvoorbeeld lassen, slijpen of zagen. Toch zijn zij niet degenen die het meeste risico lopen. Dat zijn namelijk de mensen zonder persoonlijke beschermingsmiddelen. Medewerkers, leveranciers en klanten die door je fabriek lopen bijvoorbeeld. Hieronder nog maar eens wat cijfers.

Gemiddelde luchtverontreiniging in Londen
25 µg/m3

Luchtvervuiling op een laswerkplaats
549 µg/m3

Luchtvervuiling op wandelpaden in een fabriek waar wordt gelast
1.080 µg/m3

Luchtzuivering beschermt tegen schadelijke stoffen

Schokkend, toch? Dat vinden we bij Zehnder Clean Air Solutions ook. Daarom ontwikkelen en plaatsen we luchtzuiveringssystemen die schadelijke stofdeeltjes uit de lucht filteren voordat ze kunnen worden ingeademd. Benieuwd naar de luchtkwaliteit in jouw bedrijf? Laat hem door ons meten. Plan gratis en vrijblijvend een afspraak met één van onze luchtzuiveringsspecialisten bij jou in de buurt.

Naar alle berichten van Zehnder Clean Air Solutions terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.