Samen innoveren, op weg naar een toekomstbestendige regio

30 maart 2021 13:00

Samen innoveren, op weg naar een toekomstbestendige regio

De wereld zie ik in hoog tempo veranderen. Er zijn allerlei disruptieve krachten actief: de coronacrisis, de digitale revolutie, maar ook de sociale en ecologische grenzen. Er is een stikstofcrisis, een klimaatcrisis en een aanstaande grondstofcrisis. Als ondernemer moet je daarop inspelen. Wie kan concurreren op duurzaamheid en technologische innovatie is toekomstbestendig.

Dat geldt ook voor ons als regio Arnhem – Nijmegen - Wageningen. Als we op de kaart willen blijven staan, moeten we kansen pakken rondom thema’s zoals de verduurzaming van onze voedselvoorziening, de circulaire economie en een duurzame en circulaire leef- en woonomgeving. Als regio hebben we daarvoor alles in huis. Onze onderwijsinstellingen – zoals de RU, WUR, de HAN, Hogeschool Van Hall Larenstein en het praktijkonderwijs – hebben samen met vooruitstrevende bedrijven een hoeveelheid kennis en kunde op dit gebied die je naar mijn mening nergens anders in Nederland vindt.

Om die kennis in de praktijk toe te passen is het belangrijk om verbindingen te leggen, zodat er een innovatief ecosysteem ontstaat. Dat is het voornaamste doel van het cluster Slimme Duurzaamheid van The Economic Board, waarvan ik met veel plezier de civic entrepreneur ben. Om diezelfde reden starten we met het Living Lab Delta Oost. Dat is een verzameling van publieke en private partijen die samen vier lopende projecten oppakken: de stationsomgeving in Nijmegen, klimaatadaptatie in en rondom het centrum van Arnhem, het circulaire bedrijventerrein in Duiven en de voedselstrategie in Lingewaard. Ik kan niet wachten, niets is mooier dan om in het veld te werken met ondernemers, onderzoekers en studenten.

Ondernemers hebben met het Living Lab straks een plek waar ze antwoorden op hun vragen kunnen krijgen en waar een innovatief ecosysteem ontstaat. Dat laatste is heel belangrijk, want als ik de afgelopen decennia één ding geleerd heb, dan is het dit: wie de verbinding zoekt met anderen, is klaar voor de toekomst.

Jan Luijten

civic entrepreneur cluster

Slimme Duurzaamheid

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.