RVO heeft vouchers beschikbaar voor internationaal ondernemen in Corona tijd

8 mei 2020 11:10

RVO heeft vouchers beschikbaar voor internationaal ondernemen in Corona tijd

Stel je hebt een nieuw product gemaakt of een bijzonder design bedacht. Hoe breng je dat dan op de Nederlandse- en later ook op de Buitenlandse- markt? Juist nu veel bedrijven moeite hebben om de kop boven water te houden door de veranderende marktomstandigheden door Covid-19, is samen sparren over New Business activiteiten ontzettend fijn en waardevol! En het is ook nog eens kosteloos!

Renier Meuwissen ontwierp de byAr Bicycle, een elektrische en kettingloze fiets. Hij ging in zee met Jochem Karstanje van Createness die hem assisteerde om Internationale stappen te zetten.

Liefde voor design

Renier Meuwissen is van origine interieur ontwerper, met een enorme liefde voor design. Het idee voor deze fiets ontstond in 2013 toen Renier betrokken was bij jongeren met psychische problemen. 'Ik wilde een dagbesteding voor hen bedenken en zag wat de fiets als product voor hen betekende. We gingen samen fietsen onderhouden. Het gaf de jongeren werk en zingeving. Mij inspireerde het uittekenen en ontwerpen van deze fiets. De uitdaging was ‘hoe simpeler hoe beter’ gezien de specifieke doelgroep. Ik werd steeds enthousiaster en besloot er helemaal voor te gaan’.

Internationaal opschalen

Jochem Karstanje nam contact met mij op en vroeg of ik internationaal wilde opschalen, hij kon mij inzicht geven in de fietsbranche. Door een artikel in een Duitse krant had ik een voorgevoel dat verkoop in Duitsland wel eens goed kon gaan werken. Dus ik dacht, waarom niet en ging het traject aan. Dat is een goede beslissing geweest. Jochem heeft commercieel en zakelijk een schat aan kennis én een gigantisch netwerk. Er kwam al snel meer belangstelling uit Duitsland. Wij denken dat men daar ten opzichte van Nederland meer geld over heeft voor design. Dus dáár moesten we mee aan de slag. In verschillende sessies zijn we dit gaan uitdiepen. De Go Abroad Day was een bijzonder onderdeel van het traject.'

Ondernemers die elkaar inspireren

'Jochem brengt op een 'Go Abroad Day' alle partijen die hij ondersteunt bij elkaar, zo ontstaan er mooie samenwerkingsverbanden. We wisselden ervaringen uit en probeerden elkaar verder te helpen. Dit was leerzaam en motiverend. Het hielp mij omdat je mensen ontmoet die met dezelfde problemen worstelen en op eenzelfde of juist andere manier met uitdagingen omgaan. Door mee te sparren maakte ik echt stappen, dat was niet alleen inspirerend, ik voelde mij hierna veel sterker.'

Wat staat er in de steigers

We hebben gewerkt aan uitbreiding in zeven Duitse steden en op acht plaatsen. Toeristen en potentiele kopers fietsen of testen de byAr Bicycle en maken tochtjes naar de hotspots van Hamburg, Berlijn, Keulen, Bonn en München. Ook wordt de fiets nu online via Duitse dealers verkocht.

Kansen gekregen

De byAr Bicycle staat voor duurzaamheid: een fiets die wel tegen een stootje kan maar waar je ook 'gewoon' boodschappen mee kan doen. Onderzoek wees uit dat hier een kansrijke markt voor was, maar ik moest wel kansen krijgen en daar heeft Jochem mij enorm mee geholpen. Mede door dit traject heb ik de Internationale mogelijkheden goed in het vizier. Daarom hoop ik dat 'het Karel Appel effect' ook de byAr Bicycle kan overkomen. Appel werd ook eerst in het buitenland beroemd voordat hij in Nederland aanzien kreeg.'

Dankzij Jochem komt de handel in Duitsland op gang en heeft België ook interesse getoond, echter brak de Coronacrisis uit, dat is wel moeilijk. Alles staat in de ijskast. Maar gelukkig staat er nu van alles in de stijgers zodat we klaar zijn om uit te rollen als de beperkende maatregelen gaan versoepelen.

Corona crisis biedt ook kansen om je kosteloos voor te bereiden

De RVO biedt kosteloos vouchers aan om export trajecten zoals hierboven beschreven te betalen. Dit geldt voor bedrijven tot 5 jaar oud of die niet meer dan 25 % exporteren. Jochem van Createness is geaccrediteerd om dit aan te vragen en assisteert graag bij de New Business activiteiten en de voorbereiding van je lancering. Door de huidige marktomstandigheden is exporteren nu niet ideaal, maar voorbereidingstijd krijg je normaliter niet cadeau. Dat is nu wel even anders, dus ondernemer pak uw kans!

byAr Bicycle / Renier Meeuwissen

T: 06 -12293312

M: renier@byarbicycle.nl

www.byarbicycle.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.