Ruimere vrije ruimte geeft kerstpakkettenmarkt een impuls

19 oktober 2023 13:48

Ruimere vrije ruimte geeft kerstpakkettenmarkt een impuls

In 2023 is de vrije ruimte in de werkkostenregeling verruimd, een wijziging die niet alleen impact heeft op de financiële plannen van bedrijven, maar ook een merkbare invloed uitoefent op de markt voor kerstpakketten. Deze toename in de vrije ruimte, vastgesteld tijdens Prinsjesdag, biedt bedrijven de mogelijkheid om meer uit te geven aan kerstpakketten zonder aanvullende belastingen. "De grotere vrije ruimte is een zegen voor de branche," aldus een woordvoerder van kerstpakketten leverancier Kerstpakket Online. Maar wat betekent dit in de praktijk voor zowel leveranciers als bedrijven? En hoe wordt er geanticipeerd op de geplande verlaging van deze ruimte in 2024? Wij vroegen het aan drie kerstpakketten experts.

Verhoogde vrije ruimte in 2023: een overzicht

In 2023 kreeg de vrije ruimte van de werkkostenregeling een boost, wat op Prinsjesdag officieel bekend werd gemaakt. Voor ondernemingen betekent deze verruiming een groter budget voor onbelaste vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers, waaronder kerstpakketten. "De verhoging heeft direct effect op de flexibiliteit van bedrijven om meer te investeren in werknemerstevredenheid," stelt een woordvoerder van Kerstpakket Online. Maar wat is deze zogenaamde vrije ruimte precies? Kort gezegd, het is een percentage van de totale fiscale loonsom dat bedrijven kunnen besteden aan bepaalde vormen van loon, zoals een kerstpakket, zonder extra belasting te hoeven betalen. In een markt waar de waardering van werknemers door middel van kerstpakketten een geliefde traditie is, komt deze verruiming als geroepen. "We zien nu al een stijgende vraag naar meer luxe kerstpakketten," voegt de woordvoerder toe.

Impact op kerstpakkettenmarkt: vraag en aanbod in beweging

De verruiming van de vrije ruimte van de werkkostenregeling in 2023 is aanzienlijk: het percentage over de eerste €400.000 van de totale fiscale loonsom is gestegen van 1,7% in 2022 naar 3% in 2023. Deze toename heeft een directe impact op de kerstpakkettenmarkt. "De sprong van 1,7% naar 3% betekent concreet meer budget voor bedrijven en dat zien we terug in de vraag," merkt een vertegenwoordiger van Company of Gifts op. Het resultaat is een verschuiving naar meer luxe en uitgebreide kerstpakketten. "We hebben onze strategie en assortiment aangepast om te voldoen aan deze verhoogde vraag naar premium en op maat gemaakte kerstpakketten," voegt de vertegenwoordiger toe. Daarnaast heeft de verruiming invloed op de timing van bestellingen. "Bedrijven nemen nu eerder in het jaar besluiten over hun kerstpakketten om optimaal gebruik te maken van de verhoogde fiscale ruimte," besluit de vertegenwoordiger van Company of Gifts.

Toekomstvisie: wat te verwachten in 2024 en daarna

Terwijl de verhoogde vrije ruimte van 3% in 2023 bedrijven en kerstpakketten leveranciers veel flexibiliteit biedt, is het belangrijk te realiseren dat deze verruiming slechts tijdelijk is. Volgens planning zal het percentage in 2024 dalen naar 1,92% over de eerste €400.000 van de totale fiscale loonsom. "De daling is iets waar we nu al rekening mee houden," zegt een vertegenwoordiger van Kerstpakketten Leveranciers, een platform dat verschillende leveranciers vergelijkt. "Wij adviseren bedrijven en leveranciers om hun strategieën dienovereenkomstig aan te passen." De toekomst vraagt om vooruitplannen, zeker in een markt die zo gevoelig is voor fiscale veranderingen. "De slimme aanpak is om al in 2023 plannen te maken voor 2024 en dat betekent misschien meer budgetbewuste opties overwegen," voegt de vertegenwoordiger toe.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.