Ronald Visser van Bats Uitzendburo over de krapte op de arbeidsmarkt: ‘Goed werkgeverschap is belangrijker dan ooit’

18 oktober 2023 10:22

Ronald Visser van Bats Uitzendburo over de krapte op de arbeidsmarkt: ‘Goed werkgeverschap is belangrijker dan ooit’

Goed werkgeverschap is met de krapte op de arbeidsmarkt misschien wel belangrijker dan ooit. Dat betoogt Ronald Visser van Bats Uitzendburo in Nijensleek. “Sommige bedrijven hebben voortdurend vacatures, terwijl anderen geen problemen ervaren op de huidige arbeidsmarkt. Dat heeft ook met werkgeverschap te maken en dat gaat niet iedereen even goed af.”

Visser werkte bijna dertig jaar in de uitzendbranche toen hij in 2013 Bats Uitzendburo startte. Dat was in een tijd dat ‘de instroom van werkzoekenden geen issue was’. Tien jaar later is die situatie radicaal anders: bedrijven kiezen geen werkzoekenden, werkzoekenden kiezen bedrijven. Bats groeide snel uit tot een belangrijke speler in Zuidwest-Drenthe en Noordwest-Overijssel. Via het bureau werken dagelijks honderden mensen in vooral de agrarische sector, de groenvoorziening en de grond-, weg- en waterbouw. Een groot deel daarvan heeft bij Bats een dienstverband voor onbepaalde tijd.

Wederzijds vertrouwen

Dat ze daarvoor kiezen komt door de persoonlijke aandacht, denkt Visser. “Geld is niet de hoofdreden waarom je het ergens naar de zin hebt. Werken in een plezierige omgeving, complimenten krijgen en wederzijds vertrouwen zijn minimaal net zo belangrijk. Wij denken met onze medewerkers mee als ze privé tegen zaken aanlopen. Zeker de laatste twee jaar komen bijvoorbeeld meer mensen in financiële problemen. Bij goed werkgeverschap hoort ook dat je samen naar oplossingen zoekt als medewerkers buiten het werk hulp nodig hebben.”

Afstand tot de arbeidsmarkt

Bats Uitzendburo investeert, samen met leer-werkbedrijf Stichting Veuruut dat in hetzelfde pand zetelt, veel in mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Wij leren ze in een traject van drie maanden de basisvaardigheden: op tijd komen, werkritme opbouwen en ‘leerbaar’ zijn. Vervolgens zoeken we onder onze 850 klanten een goede plek”, vertelt Visser. De werkwijze levert veel resultaten op. “Zonder intensieve begeleiding wordt het niets. Dan haken deze mensen snel af en raakt hun toch al broze zelfvertrouwen nog meer beschadigt.”

Structurele oplossingen

Dit soort initiatieven verminderen de krapte op de arbeidsmarkt. Voor structurele oplossingen is meer nodig. Visser benoemt het financieel aantrekkelijker maken van fulltime werken. Ook vindt hij een nauwere samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven cruciaal. “De vraag is bekend: hoe maken we beroepen als timmerman of elektricien, weer interessant voor jongeren. Dat is steeds lastiger. Vroeger gingen ‘doeners’ zelf aan de slag met techniek. Tegenwoordig zitten ze op de schermpjes. Daar ligt een uitdaging voor het onderwijs én werkgevers. In Steenwijk werken ze met vijf gemeenten samen in de Regionale Praktijk Academie die sinds vorig jaar opleidingen procestechniek en installatietechniek biedt. Daarmee komt de oude LTS een beetje terug. De volgende stap zijn opleidingen horeca en infra. Dat soort doelgericht onderwijs is ontzettend belangrijk.”

Veranderende tijden

Werkgevers moeten ook meer inspringen op veranderende tijden, denkt Visser. “Je kunt geen voorstander zijn van medewerkers die parttime werken, maar wat nou als je alleen op die manier vacatures invult? Een enorme verandering vind ik ook de transparantie over salaris. Vroeger sprak je met niemand over je loon, tegenwoordig gooien jongeren hun salarisstrook open en bloot op tafel. Wees je daarvan bewust. Bedrijven die standaard 120 procent van het cao-loon betalen, hebben meestal geen problemen om personeel te vinden. In die zin is geld dus wél belangrijk.”

Signalen van verandering

Visser verwacht dat de krapte op de arbeidsmarkt aanhoudt. Hij wijst alleen al op de berg werk die de energietransitie meebrengt. Toch ziet hij ook andere signalen. Bouwbedrijven moeten projecten uitstellen omdat de stikstofproblematiek roet in het eten gooit. Met alle gevolgen voor het personeelsbestand van dien. Verder hebben de detailhandel en het MKB het moeilijk door stijgende kosten die ze niet aan klanten kunnen doorberekenen. En dan moeten veel bedrijven de coronasteun nog terugbetalen. “Dat soort ontwikkelingen heeft effect op de krappe arbeidsmarkt. Die kan er over een paar jaar zomaar heel anders uitzien.”

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.