RIBW Arnhem & Veluwe Vallei helpt cliënten aan werk

18 juni 2018 12:06

RIBW Arnhem & Veluwe Vallei helpt cliënten aan werk

Op 14 juni 2018 ontvingen de eerste zeven trajectbegeleiders van RIBW Arnhem & Veluwe Vallei hun diploma Individuele Plaatsing en Steun (IPS). Zij zijn nu in staat om mensen meteen psychische kwetsbaarheid te ondersteunen naar opleiding en werk en het duurzaam behouden hiervan. Door werk krijgen mensen meer sociale contacten, inkomen, status, zingeving en ontwikkelingsmogelijkheden. En het helpt mensen met een psychische kwetsbaarheid meestal ook om symptomen en klachten beter de baas te blijven. Werk draagt bij aan hun herstel en dat is precies waar RIBW Arnhem & Veluwe Vallei samen met haar cliënten aan werkt.

Vijf cliënten aan het werk, 47 trajecten gestart

Onderzoek heeft uitgewezen dat 60-70% van de mensen met een psychische aandoening graag aan het werk wil. Uit het cliëntwaarderingsonderzoek 2017 van RIBW Arnhem & Veluwe Vallei komt naar voren dat maar 11% aan het werk is. De IPS-methode is de best bewezen methode om deze doelgroep aan werk te helpen. Er zijn 47 IPS-trajecten gestart, waarvan zeventien IPS-trajecten gesubsidieerd worden door het UWV. Er worden momenteel gesprekken gevoerd met de gemeenten voor financiering van de overige trajecten. En IPS werkt: er zijn al vijf cliënten aan een baan geholpen. IPS richt zich ook op de groep die ogenschijnlijk moeilijk bemiddelbaar is: twee voormalig dakloze cliënten volgen nu een IPS-traject.

Waar een wil is, is een weg

De methodiek IPS komt uit de Verenigde Staten en de effectiviteit ervan is de afgelopen twintig jaar wetenschappelijk bewezen in vele landen. IPS gaat uit van het idee dat iedereen die wil werken, kan werken in een reguliere baan met daarbij passende begeleiding. Het is een misvatting te denken dat mensen met psychische aandoeningen niet goed kunnen functioneren in een betaalde baan. Of dat zij de werkgever meer kosten dan dat ze

verdienen. De meeste werkgevers hebben gelukkig maar zelden deze ervaring. Om de cliënt optimaal te kunnen begeleiden werkt de IPS-trajectbegeleider structureel samen met het begeleidingsteam van RIBW Arnhem & Veluwe Vallei.

Samenwerking essentieel

Jan Pieter Veldman, regiomanager: “We zijn er trots op dat we onze cliënten nu ook op een bewezen succesvolle manier aan werk kunnen helpen. Goede samenwerking met het UWV, het Werkgeversservicepunt en de gemeenten is hierbij essentieel. Want we zijn ervan overtuigd dat dit zal leiden tot nog veel meer cliënten in een passende baan.” Overigens neemt RIBW Arnhem & Veluwe Vallei zelf ook de verantwoordelijkheid om als werkgever enkele cliënten aan een baan te helpen.

Over RIBW Arnhem & Veluwe Vallei

RIBW Arnhem & Veluwe Vallei biedt specialistische begeleiding bij wonen, werken en leven aan volwassenen en jongeren vanaf 11 jaar met een psychiatrische aandoening of ernstige psychosociale problemen, zodat ze kunnen meedoen in de samenleving. We werken samen aan duurzaam herstel, waarin de kracht en de regie van de cliënt leidend is. Voor meer informatie: www.ribwavv.nl

 

 

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.