RhineTech dé partner in GreenTech

2 juli 2021 11:38

RhineTech dé partner in GreenTech

Machinebouwer RhineTech op Industriepark Kleefse Waard in Arnhem is een belangrijke partner van GreenTech- bedrijven in Nederland en het buitenland. Het bedrijf ontwerpt en bouwt installaties en onderdelen voor recycling, bioraffinage en waterstoftechniek. “Het gaat vaak om het scheiden van opnieuw bruikbare grondstoffen uit reststromen. Denk aan plastic, rubber of plantaardige materialen. Kortom: de circulaire economie.”

Het produceren van bruikbare grondstoffen uit reststromen vormt een belangrijk onderdeel van de circulaire economie. Bij het verwerken van reststromen wordt veel gebruik gemaakt van technische installaties voorzien van transportschroeven. “Door het toepassen van verschillende typen transportschroeven kun je op een efficiënte manier grondstoffen transporteren, doseren of scheiden”, zegt Frits van Bergen Henegouw, directeur van RhineTech.

4PET: KUNSTSTOFRECYCLING

Voor het bedrijf 4PET in Duiven maakt RhineTech een schroeftransporteur van circa 4 meter lang voor het ontwateren van kunststof. “Daarmee haal je ook de kleinste stukjes kunststof uit het water”, verklaart Van Bergen Henegouw. “4PET produceert zogeheten virgin-PET. Dat is gerecyclede kunststof die zo schoon is dat het weer voor voedselverpakkingen gebruikt mag worden. Daar worden hele hoge eisen aan gesteld.”

TYROMER: RUBBER-RECYCLING

Het Canadese bedrijf Tyromer heeft een proces ontwikkeld om rubber uit autobanden te recyclen en vestigde zich begin dit jaar op Industriepark Kleefse Waard (IPKW). “Tyromer is onze nieuwe buurman en vroeg in eerste instantie of we koeltanks konden maken. Dat kunnen we”, vertelt Van Bergen Henegouw. Daarna kwam de vraag of RhineTech een stalen matrijs, een zogenaamde die, voor twee extruders kon maken. “Natuurlijk”, reageert Van Bergen Henegouw. “Dat doen we voor meer bedrijven. Voor Ojah in Ochten, bijvoorbeeld, maken we alle die’s voor de machines die de vleesvervangers produceren.” De engineers van RhineTech hebben in samenspraak met Tyromer exact op maat gemaakte matrijzen (die’s) ontworpen voor de extruders, die onder hoge druk en temperatuur opnieuw bruikbare rubber produceren. “Vergelijk zo’n extruder met een pastamachine, maar dan eentje waar een dikke sliert rubber uitkomt. Deze machine is een paar maatjes groter dan een pastamachine: hij produceert 750 kilo rubber per uur”, zegt Jos van Son, managing director van Tyromer Europe. Hij is blij met RhineTech als buurman: “Het is ideaal als je een machinebouwer bij de hand hebt, met mensen die snel reageren, flexibel zijn, meedenken met innovaties en vakwerk leveren.”

WATERSTOFTECHNOLOGIE

Op IPKW zijn veel bedrijven gevestigd gespecialiseerd in circulaire- en energievraagstukken. Denk aan waterstoftechnologie. RhineTech maakt ook voor die bedrijven machineonderdelen of bijvoorbeeld aangepaste containers voor de waterstofinstallaties van HyGear of de waterstofbromideflowbatterijen van Elestor. De engineers van RhineTech bouwen die containers en machineonderdelen in nauw overleg met opdrachtgevers. Voor de bussen van HyMove maakt RhineTech het frame voor de range extender. “Dat frame is helemaal tailormade en wordt steeds aan de nieuwe generatie bussen aangepast.”

VEELZIJDIG

Onderdeel van GreenTech is ook de ‘Fiber Recovery Installation’, die RhineTech heeft gebouwd voor papierfabrikant DS Smith in Aschaffenburg (Duitsland). Daarmee worden herbruikbare papiervezels gescheiden uit de reststroom. Een voorbeeld van bioraffinage is de zelf ontwikkelde installatie van RhineTech waarmee gras wordt verwerkt tot grassap en grasvezels. Het grassap kan worden gebruikt in diervoeders en meststof. Een afnemer van de vezels is Gramitherm, een fabriek in België, die er biobased isolatiemateriaal van maakt.

TESTEQUIPMENT

Naast GreenTech (ruim 50 procent van de omzet), richt RhineTech zich ook op het ontwerpen en de produceren van test equipment (28 procent van de omzet). Denk daarbij aan apparatuur om te testen, inspecteren, certificeren en kalibreren voor bedrijven als KEMA en TÜV.

RHINETECH B.V.

Westervoortsedijk 73, 6827 AV Arnhem

Telefoon 026 – 362 90 29

E-mail info@rhinetech.nl

www.rhinetech.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.