Rhein Invest neemt meerderheidsbelang in intimate wellness speler Cobeco Pharma

14 september 2022 11:45

Rhein Invest neemt meerderheidsbelang in intimate wellness speler Cobeco Pharma

Investeringsmaatschappij opent tweede fonds gericht op opvolging binnen (familie)bedrijven

De Nederlandse investeringsmaatschappij Rhein Invest neemt per direct een meerderheidsbelang in Cobeco Pharma. Deze in Berkel en Rodenrijs gevestigde private label producent vermarkt farmaceutische, cosmetische, verzorgings- en hygiëneproducten voor de intimate wellness industrie. De nieuwe algemeen directeur Robert-Jan Kooij (ex-Procter & Gamble) van Cobeco Pharma neemt een minderheidsbelang en de huidige operationeel manager participeert ook mee.

Met de acquisitie van Cobeco Pharma - dat een transactiewaarde kent van 25 tot 50 miljoen euro - opent Rhein Invest haar tweede fonds dat kan groeien tot 150 miljoen euro. Dit fonds bestaat naast Rhein Invest haar eerste kapitaalfonds, dat gericht is op het Duitse en Nederlandse midden- en kleinbedrijf. "We zien al enige tijd een groeiende behoefte aan oplossingen voor bedrijfsopvolging bij grotere familiebedrijven. Met dit nieuwe fonds kunnen we ook deze Duitse en Nederlandse ondernemingen bedienen, die een lange termijn oplossing zoeken voor hun bedrijfsopvolging", aldus Jan Middelburg, medeoprichter en partner van Rhein Invest. "Je ziet nu vooral dat in de DACH-landen een groeiende behoefte ontstaat voor oplossingen die recht doen aan de specifieke dynamiek binnen familiebedrijven, aangezien de babyboomgeneratie daar tien tot vijftien jaar later is geboren dan in Nederland. Hierdoor is bedrijfsopvolging een groeiend thema binnen de Duitse 'Mittelstand'."

Europese uitbreiding

Cobeco Pharma groeide in de afgelopen vier jaar naar een personeelsbestand van meer dan vijftig medewerkers en boekte een gemiddelde omzetgroei van 25 procent per jaar. Met de verkoop aan Rhein Invest en het nieuwe management team, wil het bedrijf de volgende stap zetten en uitbreiden in Europa. Op dit moment timmert de producent van intimate wellness artikelen met name aan de weg in Nederland, Duitsland, Zwitserland en Scandinavië. Verder is het bedrijf actief in China en het Midden-Oosten. "De komende jaren zullen we onze positie als Europees marktleider verder versterken, waarbij wij de partner voor onze klanten zijn voor categorie ontwikkeling, advies en service. Samen met onze klanten zullen wij succesvolle (nieuwe) private label concepten in de markt zetten", aldus Robert-Jan Kooij, algemeen directeur van Cobeco Pharma. "Ik ben overtuigd dat de ervaring van Rhein Invest op het gebied van internationalisering en organisatieontwikkeling ons zal helpen bij het realiseren van een groter Europees marktaandeel."

Onderliggende markttrend

Met Cobeco Pharma haalt Rhein Invest een grote speler in de intimate wellness industrie binnen, actief in een snel uitdijende afzetmarkt met veel mogelijkheden voor organische groei. Dit heeft volgens Middelburg te maken met een onderliggende markttrend: "Het gebruik van intimate wellness producten normaliseert. Consumenten verwachten meer en meer productinnovatie, waarop Cobeco uitstekend heeft ingespeeld de laatste jaren. Zij zijn nu goed gepositioneerd om in deze markt te blijven vernieuwen."

Over Rhein Invest

Rhein Invest verstrekt lange termijn durfkapitaal en expertise aan het midden- en kleinbedrijven in zowel de Duitstalige als Nederlandse markt. Sinds 2017 investeert Rhein Invest in bedrijven met een sterke marktpositie die een volgende stap in hun ontwikkeling willen maken en op zoek zijn naar een ambitieuze en ondernemende aandeelhouder. De aanpak wordt gekenmerkt door een lange termijn horizon, gezond ondernemerschap met oog voor mens en milieu en prudente schuldfinanciering. Het team is gevestigd in Amstelveen en bestaat uit Duitse en Nederlandse professionals met complementaire achtergronden.

Over Cobeco Pharma

Cobeco Pharma is een Nederlandse producent van farmaceutische, cosmetische, verzorging, - en hygiëneproducten met meer dan 25 jaar expertise in de intimate wellness­ en farmaceutische industrie. Het bedrijf wil vernieuwing brengen in de huidige intieme wellness market door consequent met innovatieve producten en formules op de markt te komen. Met producten als glijmiddelen, cosmetica, voedingssupplementen, detergenten en desinfectie biedt het een breed en gevarieerd assortiment onder eigen merknamen en als private label voor bedrijven wereldwijd. Cobeco Pharma is uitgegroeid tot een van de grootste producenten in de industrie met een groeiende internationale klantenbestand uit meer dan 40 landen. De klanten komen uit verschillende sectoren en industrieën, waaronder groothandels, distributeurs, webshops, drogisterij en grote (supermarkt)ketens.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.