Recruitmentbureau zet Filipijns personeel in voor tekort op Nederlandse arbeidsmarkt

23 maart 2023 09:52

Recruitmentbureau zet Filipijns personeel in voor tekort op Nederlandse arbeidsmarkt

De krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt was nog nooit zo hoog, meldde het UWV recent. Nederlandse werkgevers staan te springen om personeel, maar ze kunnen hun vacatures steeds vaker niet meer vervullen. In Europa lijkt de vijver te zijn leeggevist en dus moeten werkgevers op zoek naar alternatieven. Arbeidsbemiddelaar Phil the job biedt een van deze alternatieven met personeel uit de Filipijnen.

Phil the job is het eerste recruitmentbureau in Nederland dat zich specialiseert in de werving van personeel uit de Filipijnen. “De Filipijnen kunnen voor een hoop Nederlandse werkgevers voor verlichting zorgen”, zegt CEO Sep Breukers van Phil the job. “Filipino’s spreken goed Engels, ze zijn goed geschoold en ze zijn erg gemoedelijk in de omgang. Daarnaast is er een goede mix in de Filipijnse beroepsbevolking tussen praktisch opgeleid personeel en hoogopgeleid personeel, waardoor er genoeg vaklieden te vinden zijn op elk niveau. Wij kunnen daardoor doorgaans al binnen één tot twee maanden geschikte kandidaten aan een Nederlandse werkgever voorstellen”, zegt Breukers. “Dat kan een kandidaat zijn voor een functie als elektricien, maar ook van een senior applicatieontwikkelaar.”

Er wonen al ruim 25.000 Filipino’s in Nederland. Daarmee is het een van de populairste bestemmingen voor Filipino’s in Europa. “Het is in de Filipijnen zeer gebruikelijk dat men naar het buitenland gaat om te wonen en te werken. Eén op de tien Filipijnse werknemers werkt namelijk momenteel in het buitenland of heeft er gewerkt. Het komt dan ook geregeld voor dat een Filippijnse werknemer die wij naar Nederland halen al jaren bij de grote concurrent uit het Midden-Oosten of de Verenigde Staten heeft gewerkt. Dat scheelt een hoop inwerktijd voor de Nederlandse werkgever, omdat technische beroepen vaak enkele jaren ervaring vergen.”

De ervaringen van werkgevers met hun nieuwe Filipijnse arbeidskrachten zijn goed. De Filipino’s worden geprezen vanwege hun prettige omgangsnormen en arbeidsethos,” geeft Breukers aan. “De Filipino’s die wij aanwerven willen zich voor een langere periode in Nederland vestigen. Dat zorgt ervoor dat we eigenlijk nooit problemen ervaren tussen werkgevers en hun nieuwe Filipijnse arbeidskrachten. Sowieso helpen wij hen om zo goed mogelijk te integreren hier in Nederland, zodat ze er niet alleen voorstaan wanneer ze naar Nederland komen.”

Het bedrijf verwacht dat de vraag naar Filipijns personeel de komende jaren in de meeste branches alleen maar zal groeien. In de komende jaren verwacht het bedrijf enkele duizenden Filipijnse arbeidskrachten aan een baan in Nederland te kunnen helpen, en daarmee de lasten te kunnen verlichten voor honderden Nederlandse werkgevers. “Er zijn te veel problemen op de Nederlandse arbeidsmarkt en die gaan niet op de korte termijn kunnen worden opgelost. Wij zijn daarom erg blij dat wij Nederlandse werkgevers een goed en betaalbaar alternatief kunnen bieden,” vertelt Breukers.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.