Potentie MKB semiconductor industrie beter benutten

30 juni 2022 08:41

Potentie MKB semiconductor industrie beter benutten

“Een circulaire economie kan je niet alleen bedenken, samen wel”

Met de innovatieve kant van semiconductor business zit het wel goed in Nederland, de stap naar volumeproductie blijft echter achter zowel in Nederland maar in geheel Europa. De groeipotentie en -ambities van MKB semiconductorbedrijven worden onvoldoende benut vindt Ewald Peters, directeur van Sempro Technologies in Nijmegen. En dat op een wereldwijde markt die schreeuwt om halfgeleiders.

Ewald Peters richtte Sempro Technologies in 2003 op. Het bedrijf heeft naast de moederlocatie in Nijmegen ook een vestiging in Maleisië en China. Sempro ontwerpt en produceert machines om pootjes van een chip te buigen en te knippen, in vaktermen Trim form en Singulation. En dat is allerminst eenvoudig. Peters: “Het begint met een idee, een nieuw package ontwerp waarmee een klant bij ons komt. Samen met de klant werken we het ontwerp uit en onderzoeken de maakbaarheid van het product. Dat is precisiewerk, want een semiconductor moet zo zijn gevormd dat deze als component op een handige manier geplaatst kan worden en voldoet aan alle specifieke eisen in bijvoorbeeld een auto, vliegtuig, scanner, satelliet of ander apparaat.”

Sempro Technologies werkt zowel front end als back end: het ontwerpen en bouwen van hightech modules en de integratie daarvan in machines plus het produceren van de machines in serie. In Nijmegen vindt het ontwerp, de bouw en de testfase plaats van de eerste machines. De volgende stap vindt plaats in Maleisië of China, waar de machines in volautomatische productie worden genomen. De klanten van Sempro zijn multinationals, zoals NXP-Valeo-Infineon en indirect de wereldwijde automotive bedrijven als BMW-Porchase-VW.

Uitgangspositie

De ontwikkelingen in de semiconductorbranche gaan hard, maar blijven desondanks achter bij de exploderende wereldwijde marktvraag. Peters: “Semiconductors, ofwel halfgeleiders, zijn de basis van alle moderne chips en dus van micro-elektronica in de auto industrie, de vliegtuigindustrie, de gezondheidszorg, in communicatiemiddelen als computers en smartphones, maar ook in energie-installaties als windmolens en warmtepompen. En steeds meer consumentenapparaten zijn ‘smart’, denk aan ‘the internet of things’. Een van de grote groeisegmenten zijn de power chips, nodig voor hoge vermogens in bijvoorbeeld elektrische auto’s , high speed treinen, windmolens et cetera.”

Ter illustratie: in 2021 stegen de investeringen in halfgeleiders wereldwijd met 34 procent. In dollars uitgedrukt naar een bedrag van 152 miljard (bron: IC Insights t.b.v. The McClean Report). Investeringen in semiconductorfabrieken zijn het grootst, namelijk 53 miljard dollar. Van dat bedrag slurpt Taiwan Semiconductor Manifacturing Company (TSMC), de grootste chipfabrikant ter wereld, liefst 57 procent op.

Het lijkt alsof de mogelijkheden onbegrensd zijn voor de semiconductormakers, toch plaatst Ewald Peters kanttekeningen. “Gelet op front end activiteiten, gaat het goed in Nederland. Dan heb ik het over innovatiekracht, het ontwikkelen van nieuwe slimme chips en de machines om deze te kunnen produceren. Denk bijvoorbeeld aan ASML en de Novio Tech Campus in Nijmegen. Het probleem, in Nederland en Europa, zit in de manke verhouding tussen innoveren/ ontwerpen en de productie in grotere volumes. En dat terwijl Nederland in beginsel een fantastische uitgangspositie heeft, we zijn één van de vier landen die de complete semiconductorketen in huis heeft.”

Durf en vertrouwen

De wereldwijde investeringscijfers staven de kritische kijk van Peters. “In Nederland en Europa hapert het opschalen van de productie door eigen bedrijven. Azië en Amerika tonen wel durf. Ze hebben vertrouwen in de semicon industrie, ze hebben de mensen, de kennis al dan niet ingekocht vanuit Nederland en trekken daarom extra kapitaal aan.”

Toch gloort er ook hoop. De Europese Commissie noemt semiconductors ‘de kern van geostrategische belangen en de wereldwijde technologische race’. En gelet op het nijpende chiptekort, wil de Commissie miljarden in de Europese halfgeleiderindustrie investeren. Met EU-subsidies, nationale en private investeringen voor innovatie en de productie van chips op eigen bodem moet de EU minder afhankelijk worden. De intentie is een verdubbeling van de productie binnen de EU tussen nu en 2030.

“De kennis hebben we in huis, maar aan mensen ontbreekt het. Goed opgeleid personeel is niet of nauwelijks voorhanden en moet daarom intern opgeleid worden. Hier wreekt zich dat techniek en het technisch onderwijs jarenlang niet op waarde is geschat. Daarnaast hebben investeerders in Nederland en Europa koudwatervrees. Ze haken aan bij de grote spelers die zich hebben bewezen. Het gevolg is dat MKB-bedrijven moeilijk aan kapitaal komen en belemmert worden in hun groeimogelijkheden. Ook overheidsgelden, uit het groeifonds bijvoorbeeld, vloeien naar succesvolle marktpartijen die zichzelf ook zonder dergelijke kapitaalinjecties kunnen redden. Zodra in Nederland bedrijven zijn gegroeid van ontwikkeling naar productie machinebouw, kopen buitenlandse investeerders de kennis op en komt Nederland of Europa niet toe aan produceren, waar uiteindelijk het geld toch mee wordt verdient. Ik hoop dat ook het MKB in de semicon wordt opgestuwd door de investeringsgolf die de EU wil opwekken.”

“Sempro Technologies is in de semiconductor industrie een kleinere partij, maar wel een met de potentie en ambitie om te groeien. In de huidige omstandigheden is dat moeilijk. En dan zitten wij nog op een locatie in de directe nabijheid van de Novio Tech Campus, waar zich een steeds hechter cluster van hoogtechnologische bedrijven vormt, aangedreven door onderzoek en start ups. Het is een kweekvijver voor talent waar wij als Sempro ook uit kunnen putten, maar het is een zaak van lange adem en kleine stappen.”

‘Mindset’ voeden

Peters ziet een geweldige contradictie. “We leven in een hoogtechnologische samenleving die er onvoldoende van doordrongen is dat die techniek door mensen wordt bedacht, gemaakt en in stand moet worden gehouden. Dit vraagt om voortdurende inspanning en investering in mensen en middelen. Laat kinderen en jongeren op school kennis maken met de semiconductor techniek, laat ze ervaren wat het is iets te bedenken en te maken. Semiconductors zijn, hoewel niet zichtbaar, al jaren een onderdeel van eenieders dagelijks leven.”

“Als we in Nederland en Europa in de technologische voorhoede willen meedraaien, moeten we bereid zijn daarvoor de voorwaarden te scheppen, niet door het ‘inkopen’ van kennis, kunde en producten, maar door deze zelf te ontwikkelen en te maken. We moeten de ‘mindset’ voeden dat (bijna) alles om ons heen bedacht en gemaakt is, dus techniek is.”

“Semiconductortechniek is een fantastisch werkveld”, zegt Peters enthousiast. “Er heerst een enorme dynamiek die een grote bijdrage levert aan het oplossen van duurzaamheidsvraagstukken op terreinen als energie, gezondheidszorg, mobiliteit en productie. De hulp van technici die uitdagingen zoeken en investeerders met durf en duurzame ambities is hierbij onmisbaar. Sempro Technologies is klaar om aan die bijdrage praktisch vorm te geven.” 

Sempro Technologies BV
Roggeweg 28
6534 AJ Nijmegen
Telefoon 0487 - 511 863
E-mail info@sempro.nl
www.sempro.nl

Tekst en fotografie: Huub Luijten

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.