“Perceptie kleurt alles wat we meemaken en doen”

3 november 2023 13:14

“Perceptie kleurt alles wat we meemaken en doen”

Onze perceptie is een zeer waardevol hulpmiddel, stelt Linda Guijt in haar boek dat ze samen met VMN Media op 16 oktober 2023 heeft uitgegeven. “Overheden en organisaties worden in toenemende mate geconfronteerd met steeds complexere vraagstukken. Van hoe we omgaan met AI tot aan ons klimaat. Alleen door onze perceptie te veranderen, kunnen we hier succesvol mee omgaan.”

Guijt omschrijft zichzelf als een nieuwsgierige generalist met een grote passie voor complexe vraagstukken. Met een achtergrond in psychologie en neurowetenschappen werkte ze als wetenschappelijk onderzoeker, recherchekundige zware georganiseerde criminaliteit bij de politie en als cybersecurity-consultant bij diverse multinationals. “Nu zet ik mijn kennis en passie in om mensen en organisaties te helpen het maximale uit zichzelf te halen.”

Het waarom van het boek

Guijt vertelt over de ontstaansgeschiedenis van het boek. “Toen ik mij verdiepte in een grote hoeveelheid wetenschappelijke theorieën afkomstig uit verschillende velden van expertise, kwam ik erachter dat voor veel van deze theorieën geldt dat perceptie op de een of andere manier een centrale rol speelt. Alles wat ik geleerd heb over perceptie heeft mijn leven enorm veranderd en verrijkt. Dit wilde ik graag delen. Voordat ik mijn boek had geschreven, kreeg ik tijdens mijn werk regelmatig de vraag of men ergens meer kon lezen over de manier waarop ik perceptie gebruikte. Er was niet één boek of bron waar ik naar kon verwijzen. Dat leidde ertoe om erover te schrijven.”

Perceptie kleurt alles

Wat wil ze mensen die het boek lezen meegeven? Guijt: “Onze perceptie kleurt alles wat we meemaken en doen. Van onze dagelijkse activiteiten tot de belangrijkste beslissingen die we nemen. We kunnen onze perceptie op een positieve manier beïnvloeden en sturen. Dit geeft ons de mogelijkheid om onze omstandigheden op onze eigen voorwaarden tegemoet te treden en het meest positieve uit onszelf en onze complexe omgeving te halen.”

Voorbeelden perceptie

De schrijfster geeft voorbeelden van de invloed van perceptie. “Als je het slechte nieuws krijgt dat je een belangrijke salespitch niet hebt gewonnen, voel je je rot. Je negatieve gevoelens beïnvloeden vervolgens je perceptie. Het mooie compliment dat je van je collega krijgt, hoor je niet, terwijl je een later incident op een negatieve manier op jezelf betrekt. Zit je hier nog wel op je plaats? Het is niet de gebeurtenis die bepaalt hoe we ermee omgaan, het is onze perceptie ervan. Dit geldt ook voor onze complexe vraagstukken. Zien we AI als een bedreiging voor onze samenleving of gaan we op zoek naar de mogelijkheden die het ons biedt?”

Invloed op perceptie uitoefenen

Guijt weet het: bestaande patronen zijn moeilijk te doorbreken. “Echter, je kunt je er wel van bewust worden dat je perceptie alles beïnvloedt en dat je altijd zelf invloed op je perceptie kunt uitoefenen. Het boek staat vol voorbeelden en oefeningen om dit te doen. Wat ik wil is dat mensen vol overgave hun leven durven leiden. Dat ze zich durven te laten zien. Natuurlijk gaat dat soms mis, dat hoort bij ontwikkeling. Maar onze perceptie biedt alles wat we nodig hebben om ook hier goed mee om te gaan.”

Algemene informatie

  • Titel: Perceptie. Verrassende inzichten die je leven voor altijd veranderen,
  • Auteur: Linda Guijt
  • Prijs: € 34,95 incl. btw
  • ISBN: 9789462158412

Bestellen bij Managementboek.nl of de erkende boekhandel

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.