Oprichter vergelijkingssite DeBeste.com: “Mijn vriendin wordt af en toe gek van al dat getest in huis”

15 november 2023 08:52

Oprichter vergelijkingssite DeBeste.com: “Mijn vriendin wordt af en toe gek van al dat getest in huis”

Van waterkokers tot weegschalen, Jasper van Campen van vergelijkingssite DeBeste.com test een heleboel producten. Samen met zijn team neemt hij de verantwoordelijkheid die wat hem betreft alle ondernemers dienen te dragen. “De klant ziet soms door de bomen het bos niet meer. Wij snoeien daar weer wat helderheid in, zoals het hoort.”

Een nieuw product voor in huis aanschaffen kan best een opgave zijn. Er zijn tal van vergelijkingswebsites die producten vergelijken, maar juist door die overvloed aan opties is een keuze maken juist lastiger. En hoewel je van ondernemers mag verwachten dat zij te goeder trouw zakendoen, stellen sommigen nu eenmaal hun eigen financieel gewin boven een eerlijk oordeel over de producten die zij verkopen. Een besef dat ook indaalde bij Jasper van Campen en Remco de Nooijer, waardoor ze in 2018 besloten online vergelijkingssite DeBeste.com op te richten.

Een idee dat geboren is uit wrevel?

“Zo wil ik het niet noemen. Het idee ontstond vooral om het aanschafproces van alledaagse producten te versoepelen. Elke verkoper heeft weer zijn of haar eigen informatie of beoordelingen, waardoor de scores bij verschillende partijen soms ontzettend uiteenlopen. Bovendien is er vaak weinig transparantie over de controle op echtheid van deze reviews. En dan hebben we het bovendien alleen nog maar over de beste gevallen, soms staan er helemaal geen reviews of andere aanknopingspunten op de website vermeld.”

“Daarnaast is het botweg handig om te weten wáár je op moet selecteren. Bij het uitkiezen van een handdoek kun je bijvoorbeeld gaan voor een die ontzettend veel water opneemt, of een die lekker zacht aanvoelt. Het hangt dan af van je voorkeur. Het grappige is bezoekers van DeBeste.com zich soms pas bewust zijn van de keuzes als wij ze voorschotelen, hapklaar en overzichtelijk, zoals je eigenlijk hoopt dat andere ondernemers dat ook doen.”

Hoe ziet dat testproces er eigenlijk uit?

“Bij het selectieproces stellen we onszelf constant de vraag: waar gebruik je het product voor? Vervolgens schakelen we een expert in om ons meer over het product te vertellen. Uiteindelijk komen daar een stuk of tien producten uit, waarvan wij uiteindelijk een review op DeBeste.com publiceren. Opnieuw geleid door de vraag: waar gebruik je het voor? Dan pas volgt het leuke gedeelte, het testen zelf. Het testproces gebeurt voor een groot gedeelte thuis. Dat werkt toch het makkelijkst, al wordt mijn vriendin soms kierewiet van het geluid van blenders en kruimeldieven in huis.”

Heb je een favoriet testproduct?

“Ik moet zeggen, meestal hebben mijn favoriete producten te maken met eten. Een van onze eerste testproducten was bijvoorbeeld een airfryer. Friet, kip, maar ook afbakbroodjes. Alles gaat erin. Ik ben zelf meer een ovenmens, maar wat een geweldig ding!  De producten die ik test verdwijnen dan ook weer netjes door de voordeur. Maar als ik nog student was geweest, had ik het wel geweten.”

De schuur staat niet vol met tosti-ijzers?

Van Campen lacht: “Nee, de geteste producten doneren we aan kringlopen, zoals Arme Kant van Zeewolde. Deze stichting verleent noodhulp aan gezinnen die het financieel zwaar hebben. Door het leveren van testproducten kunnen we hen een mooie staafmixer of broodrooster voor in huis aanbieden. Dat wordt enorm gewaardeerd. Nu we als bedrijf groeien, komen er meer producten bij die we na het testproces weer schenken. Fijn dat we dan op deze manier iets terug kunnen doen.”

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.