Opleiden is het nieuwe werven

28 november 2018 16:13

Opleiden is het nieuwe werven

Jos Bongers, rayonmanager Luba Uitzendbureau Noord-Holland: Dat opleiden het nieuwe werven is, kunnen we alleen maar beamen als uitzender. Als geen ander merken we dat het voor sommige vakgebieden bijna onmogelijk is om mensen te vinden die voldoen aan de gestelde eisen binnen de openstaande functies. In de technische sector geldt dit onder andere voor banen als procesoperators, cnc-draaiers/frezers en monteurs. In de zorgsector gaat het om banen als helpende, verzorgende  en verpleegkundige.

Voor ons bleek de oplossing om niet te blijven zoeken naar die naald in de hooiberg, maar om zelf kandidaten te creëren in samenwerking met bedrijven uit de regio en opleiders. Dit doen we overigens al een aantal jaar, want de krapte in eerder genoemde beroepsgroepen komt niet uit de lucht vallen. We hebben er op geanticipeerd met het opzetten van de Luba Academy, dat leerwerktrajecten coördineert. Voor de (proces)industrie betekent dit dat kandidaten die gemotiveerd zijn en voldoen aan een aantal basiscriteria direct vier dagen per week aan het werk gaan bij bedrijven in hun regio en één dag per week les krijgen binnen het bedrijf van een externe trainer. Ze worden opgeleid als procesoperator, cnc-draaien/frezer of monteur. In de zorg bieden we bijvoorbeeld leerwerktrajecten voor helpenden waarbij je leren en werken gedurende 4 maanden combineert en aan het einde een mbo-diploma behaalt. Alle leerwerktrajecten bieden baangarantie aan de kandidaat en een gekwalificeerde, werkende kracht voor de deelnemende bedrijven of instellingen.

Ook voor medewerkers die al een tijdje werken bij onze opdrachtgevers, maar naar een andere functie willen groeien, zijn er mogelijkheden in de vorm van opleidingen. Het is tenslotte belangrijk dat je blijft ontwikkelen. Dit geldt even hard voor vaste werknemers als flexwerkers. In een snel veranderende wereld moeten medewerkers flexibel blijven. De term learning agility wordt veel gebruikt, het vermogen om te blijven leren. Dit vermogen wordt leidend in het inzetbaar blijven op de arbeidsmarkt. Heeft een medewerker moeite om mee te gaan in de benodigde veranderingen, dan moet er gekeken worden naar wat er mogelijk is om hem/haar daarbij te helpen. Of is een andere rol binnen –of buiten-  de organisatie te overwegen. Als hr-partner gaan we daar graag over in gesprek met onze opdrachtgevers. Samen kom je tenslotte verder.

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.