Operational lease; de meest populaire vorm van zakelijk leasen

7 september 2021 13:18

Operational lease; de meest populaire vorm van zakelijk leasen

Operational lease is met afstand de populairste leasevorm onder grote bedrijven en MKB-ondernemers. Ruim 85% van de leaseauto’s in Nederland rijdt rond op basis van operationele lease. Daar zijn verschillende goede redenen voor.

Met deze vorm van leasen weet je qua kosten precies waar je aan toe bent. Je betaal immers een vast bedrag per maand. In dit bedrag zijn, in de meeste gevallen, alle kosten van de auto inbegrepen, behalve de brandstofkosten. De zakelijke leaseauto blijft bij deze leasevorm eigendom van de leasemaatschappij, je ‘huurt’ de auto als het ware van hen.

Deze vorm van leasen heeft een aantal voordelen voor je bedrijf. De auto komt bijvoorbeeld niet op de bedrijfsbalans te staan waardoor de solvabiliteit niet wordt verlaagd. Je hoeft dus geen investering te doen. Dat betekent dat er geld overblijft voor andere zakelijke investeringen.

Operational leasing is er ook weer in diverse vormen, waarbij de belangrijkste vormen full operational lease en netto operational lease zijn.

Full operational lease

Deze leasevorm kan gezien worden als een all inclusive leasevorm. Echt alle kosten worden daarbij opgenomen in het leasecontract. Je betaalt een vast bedrag per maand voor het gebruik van de bedrijfswagen of auto. Wat is er inbegrepen bij full operational leasing? Onderhoud, reparatie en banden, schadeafhandeling, brandstofkosten (voorschot), verzekeringskosten (WA Casco), pechhulp in Europa, rente en afschrijving, vervangend vervoer, motorrijtuigenbelasting.

Netto operational lease

Bij deze leasevorm ‘huur’ je de auto van een leasebedrijf zoals als MKB Lease, maar ben je zelf verantwoordelijk voor een aantal kosten, denk aan verzekering, onderhoud, reparatiekosten, motorrijtuigenbelasting etc. Dit betekent dat het maandelijkse leasebedrag lager zal uitvallen dan bij full operational lease. Daarnaast blijven er een aantal voordelen bestaan. Je hoeft geen grote investering te doen, en de auto of bedrijfswagen komt niet op de bedrijfsbalans te staan, waardoor het geld aan andere zaken kan worden besteed.

Een leasemaatschappij biedt de diverse leasevormen aan de klant aan. Uit de praktijk blijkt immers dat de meeste MKB-bedrijven onvoldoende leasekennis en middelen tot hun beschikking hebben om hun wagenpark optimaal te kunnen beheren. MKB Lease heeft deze kennis en middelen wel in huis.

Dit bedrijf biedt een compleet dienstenpakket aan op het gebied van leasing. Daarbij gaat het niet alleen om alle vormen van operational leasing maar ook andere mogelijkheden als financial-, short- of private lease. Samen met de klant komt MKB Lease bij die leasevorm en dat bewuste leasepakket uit die het beste bij het bedrijf passen. Leasecontracten gaan vaak in vanaf 60 maanden en 10.000 km per jaar. Op die manier is het mogelijk om een efficiënt en economisch voordelig wagenpark te beheren tegen vooraf bekende kosten, zodat ongewenste financiële verrassingen zijn uitgesloten. Uiteraard zijn er ook vele andere combinaties van (kortere) looptijd en jaarkilometrages mogelijk.

terug

Reacties op dit bericht

Reactie plaatsen? Log in met uw account.