Op Industriepark Kleefse Waard bruist het van de energie!

12 oktober 2023 11:48

Op Industriepark Kleefse Waard bruist het van de energie!

Op Industriepark Kleefse Waard bedenken, ontwikkelen en maken de bedrijven samen de antwoorden op de vraagstukken van het heden en de toekomst. Op het 90 hectare grote park, de kraamkamer van de cleantech (energie- en milieutechnologie), verbindt het park start-ups, scale-ups en gevestigde bedrijven. Maar ook overheid en onderwijs worden betrokken, om gezamenlijk innovatieve oplossingen te bedenken, te testen en (door) te ontwikkelen. Zo maken zij samen, met de ondersteunende faciliteiten van het park, duurzaam impact op de toekomst.

Cleantech

De aantrekkingskracht van Industriepark Kleefse Waard voor bedrijven in de cleantech sector is groot. Kevin Rijke, directeur Industriepark Kleefse Waard: “Veel bedrijven op het park ontwikkelen en innoveren voor een schonere toekomst, in een omgeving die zowel vanuit bedrijfseconomisch perspectief als vanuit sociaal ondernemerschap interessant is. Daarbij biedt het park volop kansen voor de ontwikkeling van energy startups en wordt samengewerkt met het onderwijs en de overheid.”

Ontmoeting en kennisoverdracht

Die aantrekkingskracht zit ‘m ook in het brede scala aan faciliteiten waarmee de bruisende cleantech community wordt aangemoedigd en gefaciliteerd. Op en rond Industriepark Kleefse Waard is er altijd beweging. Ontmoeting en kennisdeling staan centraal. “We organiseren hiervoor diverse events in onze eigen huidige eventlocatie. Er vinden bijvoorbeeld congressen en productlanceringen plaats. Daarnaast zijn er diverse vergaderlocaties aanwezig die de bedrijven kunnen gebruiken. Maar ook tijdens lunchtijd in parkrestaurant De Waard of bij sportactiviteiten op het park treffen mensen elkaar. Door deze ontmoeting en kennisdeling te faciliteren vinden bedrijven hier op een natuurlijke manier sparringpartners die helpen hun producten of dienst op te schalen. Zo versnellen we samen de ontwikkeling van goede ideeën die de wereld een stukje beter maken”, aldus Kevin Rijke.

Duurzaamheid

Industriepark Kleefse Waard is één groot proefveld voor duurzaamheid. Samen met de bedrijven, overheid en onderwijs, maar ook met partners en stakeholders, werken ze aan een circulaire economie.

“Industriepark Kleefse Waard is één groot proefveld voor duurzaamheid”

“Zo verduurzamen we de energiestromen op het park”, vervolgt Kevin Rijke zijn verhaal. “Dat doen we samen met Veolia, wereldleider op het gebied van geoptimaliseerde inzet van grond- en brandstoffen. We onderzoeken circulaire energieoplossingen en het gebruik van lokale grond- en brandstoffen. Denk bijvoorbeeld aan het inzetten van reststromen om energie mee op te wekken, of het inzetten van reststromen van het ene bedrijf als grondstof voor het andere bedrijf het industriepark.”

Daarnaast liggen er 24.000 zonnepanelen op het park die samen 6,7 miljoen kWh per jaar opwekken. Dat staat gelijk aan het energiegebruik van ruim 2.200 huishoudens. Bovendien levert een windturbine elektriciteit aan Industriepark Kleefse Waard, als onderdeel van Windpark Koningspleij. Daarmee zorgt het park voor de opwek van zo’n 8,5 miljoen kWh per jaar, vergelijkbaar met het verbruik van zo’n 2.750 huishoudens. “Daarnaast halen we op ons park het afval zoveel mogelijk gescheiden op bij de bedrijven om deze her te gebruiken als nieuwe producten en grondstoffen. Eén van de bedrijven maakt van het plastic afval bijvoorbeeld picknickbanken die weer terug komen op het park. Zo werken we aan een circulaire economie en industrie en verminderen we de enorme hoeveelheid afval die in Nederland ontstaat.”

“Hier zijn (nieuwe) verbindingen te maken op zowel nationaal als internationaal niveau”

In samenwerking met sociaal ontwikkelbedrijf Scalabor is een team van afvalambassadeurs samengesteld op het park. Ze zijn verantwoordelijk voor de juiste wijze van afvalvervoer en -verwerking, maar ook voor het algehele aanzicht van het terrein en dat maakt de ambassadeurs trots op hun werk. “Wij geloven in een inclusieve maatschappij waarin iedereen mee kan doen. Als plek waar groei van mensen en bedrijven centraal staat, hebben we daar een verantwoordelijkheid en voorbeeldfunctie in. We kiezen dan ook actief positie om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek te bieden op het park”, aldus Rijke.

Werken op IPKW

“Ook hier op Industriepark Kleefse Waard hebben we te maken met krapte op de arbeidsmarkt. En om de transities te versnellen zijn er genoeg knappe koppen en handen nodig! Daarom zijn we met Kracht Recruitment een samenwerking gestart, platform Werken op IPKW”, aldus Rijke. En met succes blijkt. Inmiddels zijn er meer dan 100 nieuwe medewerkers aangetrokken. Recruiter Sanne Pas: “Je merkt dat mensen echt willen bijdragen aan de transities. Dat zegt wel iets over deze plek. Dit is dé plek als je een vacature zoekt op het gebied van innovatie, energie, duurzaamheid of techniek. Mensen sturen ook open sollicitaties omdat ze weten wat hier gebeurt en heel graag deel willen zijn daarvan. Belangrijkste uitdaging nu is jong talent werven en ruimte creëren voor opleiden. Het feit dat we hier als bedrijven en onderwijs bij elkaar gevestigd zijn, geeft daar een positieve stimulans aan!”

Impuls voor nieuwe verbindingen

Op het dynamische park is volop beweging, ook als het gaat om de ontwikkeling van de ruimtes. Zo wordt hard gewerkt aan het Innovatielab. Kevin Rijke: “Dit wordt een aantrekkelijke plek op het park, waar alle spelers in het energiecluster fysiek bijeenkomen om samen te werken en elkaars groei te versnellen.” Inmiddels heeft Elaad zijn intrek al genomen in het Innovatielab en eind dit jaar neemt ook de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen haar intrek, met een hybride leerwerkomgeving.

Binnen het Innovatielab wordt in 2024 ook de nieuwe eventlocatie van het park geopend: dé ontmoetingsplek waar het bedrijfsleven, onderwijs en overheid samen komen om elkaar te inspireren, kennis te delen en nieuwe verbindingen te smeden. “Dit is straks dé plek waar je een evenement organiseert waarbij de energietransitie en circulaire economie centraal staan. Hier zijn (nieuwe) verbindingen te maken op zowel nationaal als internationaal niveau, in een inspirerende modern industriële omgeving”, vertelt Cas van Horck, mede-eigenaar van de nieuwe eventlocatie. “Met een plenaire zaal, eventplein, break-out ruimtes en diverse kleinere zalen biedt deze nieuwe eventlocatie voor elk event van 2 tot 700 gasten alle mogelijkheden.” Op www.industrialstudios.nl lees je meer over dit nieuwe initiatief op Industriepark Kleefse Waard.

Bedrijfsruimtes

In het Innovatielab zijn nog bedrijfsruimtes beschikbaar voor bedrijven die op Industriepark Kleefse Waard de energietransitie willen versnellen. De bedrijfsunits variëren van 100 tot 1600 m2. Maar ook elders op het park zijn mogelijkheden. “Van kant- en klare bedrijfsruimtes tot nieuwbouw en flexibele deelverhuur. En voor elk van de bestaande of nog te ontwikkelen ruimte geldt dat alle gewenste aanpassingen mogelijk zijn”, besluit Kevin Rijke. Ben je geïnteresseerd in een van de bedrijfsruimtes in het Innovatielab of in een andere plek op het park? Marc Hiddink vertelt je graag meer over de mogelijkheden. Bel 06 30242113 of mail marc@ipkw.nl «

Foto: Al Hajem

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.