LUIGI PRINS: “VERRUIMMING BESTEMMINGSPLANNEN STELT ONDERNEMERS IN STAAT MEER TE BETEKENEN VOOR OMGEVING”

27 juli 2022 09:55

LUIGI PRINS: “VERRUIMMING BESTEMMINGSPLANNEN STELT ONDERNEMERS IN STAAT MEER TE BETEKENEN VOOR OMGEVING”

Iedereen die zich bezighoudt met vastgoedontwikkeling is ermee bekend: het bestemmingsplan. Volgens Luigi Prins, oprichter en eigenaar van de Haarlemse projectontwikkelaar Cobraspen Groep zijn deze plannen vaak té rigide.

Processen om binnenstedelijke vernieuwingen en restauraties te realiseren zijn hierdoor te langdurend en ingewikkeld. Het wordt ondernemers enorm lastig gemaakt, terwijl ze juist voor een upgrade voor de buurt zorgen. Kennis hebbende ambtenaren willen vaak wel meedenken, maar zijn gebonden aan moeilijke regels en wetten, waardoor veel kansen blijven liggen.” aldus Luigi Prins.

Volgens Prins gaan veel projecten daarom niet door, terwijl ze wel ten goede komen aan de omgeving. “Soms is een gebouw beter geschikt voor woningen dan voor zakelijk gebruik, maar geeft het bestemmingsplan anders aan. De herontwikkeling van het gebied waarin zo’n gebouw staat, gaat verder dan alleen de invulling van één gebouw. En daar zou best meer rekening mee gehouden kunnen worden.”

Monumenten

Het proces om het bestemmingsplan van een gebouw of gebied aan te passen is een enorme opgave volgens Luigi Prins, maar wanneer er monumentale gebouwen aan te pas komen wordt het nóg ingewikkelder. “Gemeenten zijn vaak bang dat er een stuk van hun geschiedenis verdwijnt wanneer ze monumentale gebouwen verkopen. Het is goed dat ze hier voorzichtig mee zijn, want ik ben vóór behoud van deze geschiedenis, maar deze gebouwen zijn vaak juist uitermate geschikt voor een nieuwe, moderne functie. Zonder dat dit ten koste gaat aan de uitstraling van het gebouw”, legt Luigi Prins uit. “Deze authentieke en monumentale gebouwen staan er soms al meer dan honderd jaar. Sommigen hebben al meerdere functies gehad. Het is aan ons om ze niet te verwaarlozen en om er nieuw leven in te blazen. Dan helpt het om geen jarenlange discussie te hebben over de invulling van een bestemmingsplan.”

Onlangs schreef NH Nieuws over het bestemmingsplan voor het Naarderbos. De gemeente Gooische Meren doet er inmiddels al ruim drie jaar over om een geschikt bestemmingsplan te vinden voor het bos, terwijl er al meerdere faciliteiten aanwezig zijn om het gebied voor de inwoners weer aantrekkelijk te maken. “Dit is helaas hoe het vaak gaat bij monumentale panden of bijzondere terreinen. Volgens de politiek is er meer tijd nodig om onderzoeken te doen en het gebied duurzamer te maken, terwijl veel ondernemers ervoor open staan het terrein een duurzame invulling te geven en mee te denken over de juiste invulling van het gebied”, zegt Luigi Prins. 

Duurzaamheid

Bij ‘duurzaamheid’ wordt vaak gedacht aan de modernste warmtepompen en de nieuwste zonnepanelen. Volgens duurzaam ondernemer Luigi Prins is dit een goede ontwikkeling, maar houdt duurzaamheid meer in dan weinig CO2-uitstoot door de toepassing van moderne technieken. “Vroeger stond duurzaamheid nog gewoon bekend als ‘tweedehands’”, grapt Prins. “Duurzaamheid is namelijk ook gebouwen behoeden voor de sloop en een nieuwe functie geven. Om die gebouwen toekomstbestendig te maken gebruiken we de modernste technieken, maar het begint al eerder dan dat. Een gebouw slopen en opnieuw opbouwen is vaak veel minder duurzaam dan het bestaande gebouw renoveren en hergebruiken.” Prins hoopt dat gemeenten bij het invullen van bestemmingsplannen ook naar deze vorm van duurzaamheid kijken, zodat de bestaande faciliteiten op een duurzame manier kunnen worden ingezet naar de behoefte van de omgeving. 

Over Luigi Prins

Luigi Prins is oprichter en eigenaar van Cobraspen Groep, dat gespecialiseerd is in behouden en restaureren van monumentale en industriële gebouwen. De vastgoed- en conceptontwikkelaar werkt onder andere aan de herontwikkeling van het SugarCity-terrein. Het voormalig CSM-terrein in Halfweg wordt omgebouwd tot hoogwaardige evenementenlocatie met show- en kantoorruimtes, een fashion outlet, horecagelegenheden, een hotel, supermarkt en een jachthaven.

Luigi Prins begon zijn bedrijf in 1984, nadat hij de Eerde International Boarding School Netherlands afrondde en een tijd in Brazilië woonde. Eerde en Brazilië vormden de basis voor het ontstaan van zijn interesse in monumentaal vastgoed en later het ontstaan van Prins’ eigen onderneming.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.