Nu subsidie op energieopslag met een zakelijke batterij

17 januari 2023 10:58

Nu subsidie op energieopslag met een zakelijke batterij

Nog niet veel ondernemers weten het, maar de overheid geeft ook in 2024 weer subsidie op de aanschaf van een zakelijke batterij. De RVO heeft de nieuwe regelingen voor 2024 weer gepubliceerd. Daarmee kun je als ondernemer het investeringsbedrag voor een batterij aftrekken van je fiscale winst en hoef je dus minder belasting te betalen. Voor bedrijven is dit een extra steuntje in de rug en enorm interessant.

Waarom kunnen bedrijven een zakelijke batterij goed gebruiken?

Duncan Smith, van EnergyKonnex vertelt: “Een belangrijk voordeel van een batterij is dat deze snel kan ontladen. Bijvoorbeeld als er ineens veel stroom geleverd moet worden (piekbelasting) bij het laden van meerdere auto’s op een bedrijventerrein of bij het inschakelen van een airco, lift of andere zware apparatuur. De batterij kan dan als buffer dienen om deze piekvraag op te vangen. Zo kun je met een kleinere netaansluiting toch voldoende vermogen leveren als je dat nodig hebt.  Dat scheelt je direct geld voor een grotere aansluiting. Ook kun je een batterij combineren met een dynamisch energiecontract en daarmee gunstig inkopen op basis van de actuele inkoopprijzen van energie. Bovendien kan een batterij een vangnet zijn voor een stroomstoring en daarmee je bedrijfscontinuïteit garanderen.  

Wat is de EIA?

De EIA (Energie Investerings Aftrek) is een fiscale regeling mogelijk gemaakt door het ministerie van Financiën en Economische Zaken en Klimaat (EZK). Elk jaar publiceert de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) de nieuwe regeling op de website. In de EIA  is de zakelijke subsidie op accu’s of batterijen voor energieopslag opnieuw in de regeling opgenomen.

Wanneer kom je in aanmerking voor de EIA?

Je komt in aanmerking voor de regeling als je een bedrijf bent en minimaal € 2500,- en maximaal € 136 miljoen per kalenderjaar investeert. Je mag 45,5% van het investeringsbedrag waarvoor je een EIA-verklaring hebt ontvangen aftrekken van de fiscale winst. Het netto voordeel is afhankelijk van de ondernemingsvorm en kan snel oplopen tot ruim 20 procent. Let op, het is verplicht om de EIA aanvraag te doen binnen 3 maanden na de investering. Ook heb je een e-herkenning nodig met niveau 2+.

Welk fiscaal voordeel gaat dit precies om?

  • Stel, je fiscale winst in 2024 is € 500.000.
  • De vennootschapsbelasting is 19% voor de eerste schijf tot en met € 200.000 en 25,8% boven € 200.000.
  • Je investeert € 50.000 in een batterij.  De EIA is dan 40% van € 50.000, dat is € 22.750.
  • Je fiscale winst wordt nu € 480.000 (€ 500.000 – € 20.000).
  • Zonder EIA betaal je € 115.400 vennootschapsbelasting. Met EIA betaal je € 110.240 vennootschapsbelasting. Je fiscale voordeel is € 5.160.
  • Het netto EIA-voordeel is 10.3% van de investeringskosten.

Ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting, dus ZZP-er of VOF? Dan loopt het fiscale voordeel op tot 19.8%.

Meer weten? Ga naar deze link voor meer informatie.

Over EnergyKonnex

EnergyKoNneX werkt voor klanten in de industrie, horeca, de agrarische sector en bedrijven met grote kantoren.

Duncan vertelt: “Het energienet is overvol. Bedrijven die willen uitbreiden krijgen daar vaak geen zwaardere netaansluiting voor. Bovendien bestaat er veel onduidelijkheid over toekomstige energietarieven en -compensatie. Dit zorgt voor veel onrust bij ondernemers. Deze bedrijven adviseer ik daarom graag om beschikbare energie binnen het bedrijf slim in te zetten met een batterij en slimme systeemaansturing. Zeer interessant, want opslag in batterijen wordt dus  zakelijk gesubsidieerd”.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.