Nooit te oud om te leren

6 juli 2021 11:10

Nooit te oud om te leren

Iedere dag leren we een beetje bij, leren begint als je geboren bent en eindigt als je sterft. In de afgelopen maanden tijdens de coronaperiode heb ik het gevoel gekregen dat we versneld veel dingen geleerd hebben. Dat geldt niet alleen voor het onderwijs, maar ook voor de overheid en voor veel ondernemers. Nieuwe ideeën poppen als paddenstoelen op uit de grond, soms noodgedwongen, maar vaak ook met veel energie. Nieuwe kansen, nieuwe bedrijven.

Wat me ook opvalt is dat we met z’n allen heel weerbaar en bovenal leerbaar zijn! Veel mensen gaan op zoek naar nieuwe uitdagingen die beter aansluiten bij hun talenten en vaardigheden. Nieuwe beroepsrichtingen worden gekozen en mensen kunnen soms zelfs zonder diploma al instromen in een nieuwe baan. Het is interessant om te zien dat corona ons helpt om op een andere manier naar de arbeidsmarkt te kijken. Een arbeidsmarkt die meer gericht is op onze vaardigheden en talenten als op diploma’s.

Begrijp me niet verkeerd: diplomeren blijft in veel gevallen van belang om de kwaliteit te borgen van een beroepskracht.

Maar ik zie in onze regio ook een ontwikkeling waarbij niet alleen diploma’s de kennis en vaardigheden van een mens zichtbaar maken, maar ook straks het skills paspoort, een digitaal overzicht van iemands vaardigheden en talenten. Dat wint langzaam terrein. Naar verwachting vervangt deze op termijn het vertrouwde cv.

Dan wordt het mogelijk om wat je leert in je leven, ook echt zichtbaar te maken en toe te passen in het werk wat je doet. Samen met onze regiopartners, werken we hier hard aan.

De ontwikkelingen richting een regionaal mobiliteitscentrum voor iedereen in de regio, en de samenwerking die we nu al hebben in het LeerWerk Loket, gaan de regio helpen.

Dan wordt een leven lang leren voor en van iedereen!

Mathilde Kuiper

Project & Portfolio Manager

Programma manager Onderwijs voor de Arbeidsmarkt van de Toekomst

ROC Nijmegen

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.