NIS2 wetgeving en maatregelen voor cybersecurity

11 juli 2024 11:05

NIS2 wetgeving en maatregelen voor cybersecurity

De NIS2-wetgeving (Network and Information Systems Directive) is een Europese regeling die gericht is op het waarborgen van de cyber- en informatiebeveiliging van bedrijven en overheden. De verwachting is dat deze in Q2 of Q3 van 2025 actief wordt in Nederland. Organisaties in sectoren zoals energie, transport en financiële markten vallen onder deze wetgeving. Maar ook organisaties die zaken doen met bedrijven die onder de NIS2 vallen komen met deze wetgeving in aanraking. Dit maakt dat vrijwel iedere organisatie er mee te maken heeft.

Verplichtingen onder NIS2

De NIS2 stelt een aantal verplichtingen aan bedrijven die onder deze wetgeving vallen:

  • Zorgplicht: Voer een risicoanalyse uit en neem passende ICT-beveiligingsmaatregelen.
  • Meldplicht: Meld incidenten binnen 24 uur.
  • Registratieplicht: Registreer uw organisatie bij het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).
  • Toezicht: Inspecteurs controleren naleving van de wet, inclusief zorg- en meldplicht.

Maatregelen treffen

De mate waarin maatregelen dienen te worden getroffen op het gebied van ICT-security verschilt per organisatie. Dit hangt af van bijvoorbeeld de grootte van uw organisatie en in welke sector u actief bent. Zoekt u een partner voor het implementeren van de juiste security oplossingen? Dan bent u bij VH ict aan het juiste adres. Al jarenlang helpen we organisaties zich digitaal te weren tegen cyberaanvallen.

Samenwerking Samen Digitaal Veilig

VH ict werkt onder andere samen met Samen Digitaal Veilig, een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW.
Hierdoor is er voor u nog meer zekerheid dat u NIS2 compliant wordt, na implementatie van de maatregelen én in de toekomst.

Meer weten? Neem een kijkje op de NIS2 pagina van VH ict.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.