Nieuwe coronaregels in Utrechtse binnenstad: eenrichtingsverkeer op Oudegracht

20 mei 2020 11:56

Nieuwe coronaregels in Utrechtse binnenstad: eenrichtingsverkeer op Oudegracht

De gemeente Utrecht en het Centrummanagement Utrecht hebben regels bedacht om de binnenstad van Utrecht zo toegankelijk mogelijk te maken tijdens de coronacrisis. Zo komt dit weekend op veel plekken eenrichtingsverkeer, bijvoorbeeld op de Oudegracht, en worden verkeersregelaars ingezet.

Een overzicht van alle regels is hier te lezen. Niet alleen op de Oudegracht is het de bedoeling dat winkelend publiek in één richting loopt, maar ook op de Bakkerstraat, Vinkenburgstraat, Zakkendragersteeg, Drieharingstraat en de Hekelsteeg.

Ook lopen her en der publieksbegeleiders rond die mensen informeren over de gewenste routes. Ook kunnen bezoekers bij hen terecht met vragen over de regels.

WACHTSTIPPEN

Medewerkers van Centrummanagement deelden vandaag deurmatten en zogenoemde wachtstippen uit bij winkels, zodat ondernemers groepen wachtende klanten buiten zo goed mogelijk kunnen stroomlijnen. Maar of die klanten ook komen, daar maken ondernemers in de Zadelstraat zich steeds meer zorgen over.

Ondernemers uit de binnenstad hebben ook een brief gekregen met corona-adviezen. "De insteek is vooral dat alles goed bereikbaar moet zijn", zegt centrummanager Jeroen Roose-van-Leijden. In de brief staan instructies voor het inrichten van wachtstippen. Die komen buiten op de stoep voor de winkel, op anderhalve meter afstand van elkaar. Klanten kunnen op die stippen wachten als het binnen te druk is.

RECLAMEBORDEN EN VLAGGEN

Ook staat in de brief het advies om uitstallingen zoals reclameborden en vlaggen zo veel mogelijk naar binnen te halen, zodat de straat zo vrij mogelijk is voor klanten. Dit zou nodig zijn omdat het in het weekend erg druk kan zijn in de binnenstad en het niet de bedoeling is dat winkelend publiek tegen elkaar op botst. "Het zijn adviezen", benadrukt Roose-van Leijden. "Ik heb niet de verwachting dat iemand morgen gaat bekeuren."

De centrummanager hoopt dat de drukte ook gespreid kan worden. Utrechters die willen winkelen, kunnen dat volgens hem prima doordeweeks doen, aangezien het zaterdag en zondag al snel (te) druk kan worden.

ZORGEN IN ZADELSTRAAT

Ondernemers in de Zadelstraat zijn niet allemaal even blij met de maatregelen, vooral als het gaat om de reclame-uitingen die naar binnen moeten. "Dan denkt iedereen dat we gesloten zijn", zegt Dennis Kuijpers van sexshop De Dom. "Dat lijkt me niet echt handig."

Kuijpers maakt zich net als enkele andere winkeliers in zijn straat grote zorgen over de coronacrisis. "De meeste winkels hebben bijna geen omzet meer. Sommigen mogen blij zijn als ze nog 30 of 40 procent omzet hebben. Ik denk dat als dit langer duurt wel meer winkels in de straat weggaan."

Het eerste bedrijf in de Zadelstraat dat stopt, is inmiddels een feit: supermarkt Ekoplaza had al langer geldproblemen en de coronacrisis is de druppel die de emmer doet overlopen.

Bron: www.rtvutrecht.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.