Nieuw initiatief vult het inkomen van werknemers tijdens werkloosheid of ziekte aan

1 juli 2020 13:25

Nieuw initiatief vult het inkomen van werknemers tijdens werkloosheid of ziekte aan

Sommige werknemers kunnen door ziekte (tijdelijk) niet werken. Daarnaast raken veel werknemers door de coronacrisis hun baan kwijt. Zelfstandige ondernemers kunnen ter ondersteuning terecht bij broodfondsen. Deze collectieven voorzien in een grote behoefte en hebben hun bestaansrecht bewezen, maar werknemers vallen precies tussen wal en schip. Door het gebrek aan ondersteuning van werknemers bij werkloosheid of ziekte lanceert Marianne van den Bos een fonds dat het inkomen aanvult: werkfonds HetKrachtCollectief.

Bij ziekte of werkloosheid daalt het inkomen met 15 tot 30%. “Je zult maar net een dure hypotheek op je huis genomen hebben of een dure auto hebben geleased en ook nog je gezin moeten onderhouden,” aldus mede oprichter Marianne van den Bos.

Iedereen kan meedoen in de maatschappij

Door het werkfonds is een werknemer altijd verzekerd van een aanvulling op zijn inkomen. Iedere werknemer kan lid worden. Doordat deelnemers collectief bedragen inleggen, wordt het mogelijk om een werknemer te helpen tijdens werkloosheid of ziekte. Van den Bos: “Voor elkaar, door elkaar. Je kan niet iedereen helpen, maar iedereen kan wel iemand helpen”. Dat van den Bos inclusie belangrijk vindt, is ook zichtbaar in haar organisatie. Alle taken voor het fonds worden uitgevoerd door mensen met een arbeidsbeperking.

De schenkingen zijn belastingvrij

Het inleg bedrag kan zelf worden gekozen en varieert tussen de 10 en de 60 euro per maand. De schenking die een werknemer bij ziekte of werkloosheid ontvangt, is afhankelijk van de hoogte van de inleg. De schenkingen variëren van 100 tot 600 euro per maand. “Om misbruik te voorkomen moet je wel eerst een half jaar staan ingeschreven bij HetKrachtCollectief. Het geld dat er overblijft na het aftrekken van de schenkingen is je spaargeld. Dit kun je bij het beëindigen van je deelname of tussentijds opnemen. En het mooie is: de schenkingen zijn belastingvrij. Netto is bruto!”, licht van den Bos toe.

Samen delen

Marianne van den Bos is geboren en getogen in een groot gezin op het platteland en licht de lancering van het nieuwe platform verder toe: “Gelijk zijn en samen delen zijn bij mij met de paplepel ingegoten. Als kind bemoeide ik mij met ruzies, als ik de strijd oneerlijk vond. In mijn arbeidsproces bleef ik dit doen.” Marianne en haar partner werden zelf arbeidsgehandicapt en dit triggerde haar nog meer om op te komen voor de belangen van haar (ex)collega’s. Als ondernemer staat zij voor een inclusieve samenleving, waarin iedereen kan meedoen.

HetKrachtCollectief

Email: hkcvereniging@gmail.com

Tel: +31 621716989

Adres: Vermeerstraat 14 2712SW Zoetermeer

https://www.hkcvereniging.nl/

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.