Nieuw boek onthult schaduwzijde van zakendoen in Suriname: "Corruptie op het hoogste niveau"

12 februari 2024 10:51

Nieuw boek onthult schaduwzijde van zakendoen in Suriname: "Corruptie op het hoogste niveau"

Nederlandse ondernemer Gerard van den Bergh doorbreekt het stilzwijgen over de realiteit van zakendoen in Suriname met zijn pas verschenen boek, getiteld "Zakendoen in Suriname – Corruptie op het hoogste niveau". Dit boek werpt een scherp licht op vijftien jaar ondernemerschap in het land en onthult de duistere kanten van corruptie, moordaanslagen, doodslag en intimidatie waarmee Van den Bergh te maken kreeg.

"De realiteit staat haaks op het officiële narratief dat zowel door de Nederlandse als de Surinaamse overheid wordt verspreid," aldus Van den Bergh. Het boek is niet alleen een persoonlijke terugblik, maar ook een kritische analyse van de structurele problemen binnen het zakelijke landschap van Suriname.

De onthullingen van Van den Bergh hebben een aardverschuiving veroorzaakt in de Surinaamse media, omdat ze een opmerkelijke afwijking markeren van het rooskleurige beeld dat zowel Nederlandse als Surinaamse overheden graag presenteren. Zelfs na een moordaanslag op zijn leven kreeg Van den Bergh geen hulp van de Nederlandse Ambassade bij het afdwingen van een onderzoek.

In zijn boek deelt Van den Bergh gedetailleerde inzichten over de nauwe banden tussen ondernemers en politieke beschermheren, waarbij hij geen namen schuwt. "Ik weet dat de Nederlandse overheid op de hoogte is van de corruptie, maar dit bewust heeft verzwegen, onder andere tijdens de meest recente handelsdelegatie," verklaart Van den Bergh.

Een van de belangrijkste conclusies die Van den Bergh trekt, is dat het succes van zakendoen in Suriname niet alleen afhangt van een persoonlijk netwerk, maar ook van politieke bescherming. Hij benadrukt dat wet- en regelgeving in Suriname vaak ondergeschikt zijn aan de grillen van politici. Zelfs de hoogste functionarissen in het land lijken niet in staat te zijn om ambtenaren en kapitaalkrachtige individuen te dwingen zich aan de wet te houden, zelfs als dit het nationaal belang schaadt.

Met "Zakendoen in Suriname – Corruptie op het hoogste niveau" wil Gerard van den Bergh een eerlijk debat starten over de werkelijke uitdagingen waarmee ondernemers in het land worden geconfronteerd. Dit boek dient als een krachtig exposé van de complexe en gevaarlijke realiteit van zakendoen in Suriname, en roept op tot verandering en verantwoordelijkheid.

Bestelinformatie

Het boek ‘Zakendoen in Suriname – Corruptie op het hoogste niveau’ is in Nederland te bestellen op de website.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.