Nederlandse start-up ontwikkelt ‘Netflix van de klassieke muziek’

20 september 2022 09:38

Nederlandse start-up ontwikkelt ‘Netflix van de klassieke muziek’

Nederlandse investeerders maken streamingdienst Symphony mogelijk

Zonder noemenswaardige publiciteit legden veertien Nederlandse investeerders met een grote voorliefde voor klassieke muziek dit jaar in totaal 6,5 miljoen euro neer voor de ontwikkeling van start-up Symphony: de Netflix van de symfonische klassieke muziek. Deze online dienst – geheel op vaderlandse bodem uitgedacht en ontwikkeld – moet de wereld van Beethoven, Mahler, John Williams en andere grote componisten ontsluiten voor een wereldpubliek. Zaterdag 24 september is de officiële lancering met een wereldwijde stream van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Online naar live concerten kijken is sinds corona niet vreemd meer. Maar dan moet je wel heel goed weten wat je mooi vindt en waar je het kunt vinden. Muziekliefhebbers worden niet bij de hand genomen en al helemaal niet geïnspireerd of geadviseerd. Dat is precies wat Symphony wel gaat doen. Symphony is een nieuw streaming video platform dat muziek van toporkesten toegankelijk maakt voor een wereldwijd publiek. De abonnee krijgt als het ware een stoel op de eerste rij, maar ook een backstage-pas: voor meeslepende verhalen achter de muziek en exclusieve interviews met solisten en dirigenten.

Vijfhonderd miljoen muziekliefhebbers

De oprichters van Symphony zijn allemaal van Nederlandse komaf. Rob Overman, voormalig orkestdirecteur en media-ondernemer, bedacht het concept samen met Henk Bout, oprichter van video-facilitair bedrijf ‘United Broadcast Facilities (nu: EMG)’ en BeyondDutch, exploitant van streamingdiensten. Het team werd compleet met de komst van José Evers, merkstrateeg en voormalig partner van reclamebureau XXS Amsterdam en ontwikkelaar van streaming videotechnologie Bauke Freiburg.

Rob Overman: “We weten dat er wereldwijd een potentieel publiek is van zo’n vijfhonderd miljoen liefhebbers van klassieke muziek. Maar veel mensen ervaren deze muziek nog als ontoegankelijk. Vaak om praktische redenen: concertzalen liggen in sommige landen te ver weg. Mensen vinden het moeilijk om te bepalen waar ze naar zullen luisteren. Ze zouden graag aanbevelingen ontvangen om nieuwe stukken te ontdekken. Om meer te horen van wat ze al mooi vinden. Om muziek te vinden die bij hun stemming past. Ook zijn ze nieuwsgierig naar de verhalen achter de muziek. Dat alles biedt Symphony.”

Helft van de opbrengst gaat naar de orkesten

Twee jaar geleden – midden in de corona tijd – startte Overman met het benaderen van orkesten. De meesten reageerden direct enthousiast. Ze hadden inmiddels ervaren dat ze weliswaar prachtige registraties online kunnen zetten, maar dat het heel moeilijk is om de kosten te dekken uit de online kaartverkoop. Een niet onbelangrijk onderdeel van de samenwerking is dat de helft van de opbrengsten van de streamingdienst terugvloeit naar de orkesten. Overman: “Je kunt Symphony vergelijken met Champions League van de UEFA. Deze genereert meer inkomsten en meer kijkers dan de nationale voetbalteams afzonderlijk zouden doen. Dat willen wij ook bereiken voor de orkesten.”

Inmiddels nemen deel: het Concertgebouworkest, London Symphony Orchestra, Royal Stockholm Philharmonic Orchestra, Orchestre symphonique de Montréal, Czech Philharmonic, The Cleveland Orchestra, Tonhalle Orchester Zürich en het Budapest Festival Orchestra. Dit najaar volgen nog meer orkesten.

Nederlandse investeerders

Dankzij veertien Nederlandse investeerders met een groot hart voor klassieke muziek werken er nu zo’n dertig mensen bij de start-up. Sinds juni loopt er een bètatest in een beperkt aantal landen. Op 24 september gaat Symphony live in Nederland, Zweden en een groot aantal Engelstalige landen: het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada en Australië. Andere landen volgen begin 2023. De kosten voor de abonnee bedragen € 9,95 per maand.

Meer informatie: https://symphony.live

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.