Nederlandse Lockster plaatst pakketkluizen daar waar bevolking toch al shopt

17 september 2021 10:06

Nederlandse Lockster plaatst pakketkluizen daar waar bevolking toch al shopt

Voordelen: Nooit meer een pakket missen, 24/7 pakket ophalen

en alle postbedrijven op één plek

Hilversum heeft met vier locaties de primeur. Aan de Gooische Brink, bij de Hilversumse Bibliotheek, bij Computer Care en bij Vonk in de Wijk zijn de eerste van in totaal honderd pakketwanden in Nederland inmiddels al operationeel. De pakketkluizen zijn eenvoudig te bedienen met behulp van de Lockster-app en te huur in drie maten: small (rugzak), medium (steelpan) en large (kleine koffer). Mensen kunnen er 24/7 pakketjes ophalen en álle pakketdiensten (van Post NL tot DHL) kunnen er hun pakketje droppen. Behalve gemak voor de klant en bezorgdienst betekent het bovendien 35% minder CO2-uitstoot, aldus TNO, omdat de bezorger niet meer onnodig vaak bij hetzelfde adres langs moet. Zo wordt er ook bespaard op bezorgkosten en raken pakketjes nooit meer kwijt.

Oplossing voor gemiste pakketten

Lockster pakketwanden zijn nieuw in Nederland. De Amsterdamse startup springt hiermee feilloos in op het groeiende aantal ‘gemiste afleverpogingen’ dat hoge kosten met zich meebrengt. Alleen al in 2018 werd er voor 360 miljoen euro aan pakketten verstuurd, een groot deel hiervan had een tweede afleverpoging nodig, omdat er niemand thuis was. Dat leidde tot onnodig veel extra verkeer wat weer extra druk legt op de omgeving en het milieu. Lockster meent met de pakketwanden de oplossing te hebben gevonden en vond zorgondernemer Loek Winter, die vierkant achter het project staat, bereid om 1,1 miljoen euro te investeren. Lockster is hiermee de grootste Nederlandse pre-seed funding van de afgelopen paar jaar.

Zo werkt Lockster voor consumenten

“Iedere klant kan bij ons eenvoudig een kluisje huren via de Lockster-app,” vertelt oprichter Abel Bijlsma. “Je kiest in de app je Lockster en een box, vervolgens creëer je je eigen openingscode. Deze code komt op het verzendlabel en zo loop je nooit meer een pakketje mis. Met behulp van deze openingscode hebben alleen jij en de pakketbezorger toegang tot de box. Wat Lockster uniek maakt, is dat alle pakketbezorgers, van Post NL tot DHL, afleveren in een Lockster. We plaatsen de pakketwanden bij grote winkelcentra, bibliotheken, markten, kortom op plekken waar al veel bezoekersverkeer is. Voor de locatie waar we de wanden neerzetten, betekent dat meer winkelbezoekers. Daardoor kan je vanaf nu niet alleen al je pakketten 24/7 op een veilige, drukbevolkte plek laten bezorgen maar ook je retouren er laten ophalen. De prijzen voor de consument voor een maandelijks opzegbaar abonnement bedragen respectievelijk €4,99, €9,99 en €14,99 per maand afhankelijk van het formaat kluis.”

Zo werkt Lockster voor winkeliers

Lockster is begonnen in Hilversum met het plaatsen van pakketwanden op vier locaties: Winkelcentrum Gooische Brink (Kerkstraat 63), de Hilversumse Bibliotheek

(’s-Gravelandseweg 55), Computer Care (Gijsbrecht van Amstelstraat 64) en Vonk in de Wijk (Larenseweg 139). De grote winkelterreinen in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht volgen hierna. Voor een winkelier is het kosteloos om de pakketwanden te laten plaatsen. Het enige wat je nodig hebt, is één beschikbare vierkante meter en een stopcontact. Lockster geeft graag advies over hoe en op welk formaat de wanden het beste in de ruimte kunnen worden geplaatst.”

Het verhaal achter Lockster

Oprichter van Lockster is ondernemer Abel Bijlsma (22). Hij was eerder al betrokken bij diverse startups, zoals het ontwikkelen van een bestemmingsplan voor leegstaande bankgebouwen in middelgrote steden. De ondergrondse kluisruimtes bleken rendabel voor verhuur. De aankoop van deze bankgebouwen ging uiteindelijk niet door, maar het idee voor de pakketkluizen was geboren, mede door het voorbeeld uit landen als Duitsland en ook Polen waar de in totaal 13.000 pakketwanden een doorslaand succes zijn.

Lockster in de markt

In Nederland gaat nog maar zo’n 10% tot 15% van de pakketbezorging naar kluisjes, wat omgerekend neerkomt op 36 miljoen euro. Nederland loopt hiermee achter op de rest van Europa hoewel er in rap tempo wel nieuwe spelers op de markt komen, zoals De Buren, Budbee, Instabox en Post NL zelf. Lockster is echter de enige met een ander verdienmodel en daardoor open voor iedereen. Het scheelt de consument enorm veel gedoe bij verschillende servicebalies en biedt een veilige opslagplaats.

Meer over Lockster

Meer over Lockster vind je op de website www.lockster.nl en Instagram (@locksternl). De app is gratis te downloaden in de Appstore en Google Playstore.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.