Nederlands Openluchtmuseum trots op sterk partnerschap in Huis van Herinnering

18 april 2024 11:24

Nederlands Openluchtmuseum trots op sterk partnerschap in Huis van Herinnering

Foto: Van links naar rechts: Wethouder Bob Roelofs, directeur Teus Eenkhoorn, Hilda Barnhoorn (Attent Zorg en Behandeling), John Olde Olthof (Pleyade), Karin Reesing (DrieGasthuizenGroep) en Sylvia Swart (SWOA)

Uniek samenwerkingsverband met vier regionale zorg- en welzijnsorganisaties

Het Nederlands Openluchtmuseum heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met vier zorg- en welzijnsorganisaties, te weten; Attent Zorg en Behandeling, DrieGasthuizenGroep, Pleyade en SWOA. Een trotse directeur Teus Eenkhoorn: “Samen met de partners bundelen wij onze krachten in deze unieke samenwerking op het gebied van reminiscentie, waarbij zowel de expertise vanuit de zorg als de kennis vanuit de erfgoedsector optimaal ingezet wordt."
De samenwerkingspartners vinden dat het maatschappelijke gesprek over de dementievriendelijke samenleving meer aandacht verdient en dat er meer cultureel passend aanbod ontwikkeld moet worden voor ouderen met dementie en mantelzorgers. Het Huis van Herinnering in het Openluchtmuseum is een mooie kans om de dementievriendelijke samenleving op de kaart te zetten en cultureel erfgoed in te zetten voor het welzijn van ouderen met dementie.

Huis van Herinnering

In het Huis van Herinnering biedt het museum een reminiscentieprogramma aan voor ouderen met dementie. Het is uniek in Nederland. Deelnemers worden ondergedompeld in de jaren 1960 en worden begeleid en gestimuleerd in het ophalen van herinneringen. Het reminiscentieprogramma biedt een plezierig verblijf in een setting die voor ouderen met dementie heel vertrouwd is en herinneringen oproept. En dat is bevorderlijk voor hun welzijn. In Nederland krijgt één op de vijf mensen te maken met een vorm van dementie*. En dat aantal zal naar verwachting in de toekomst alleen maar oplopen. Met het reminiscentieprogramma wil het Openluchtmuseum samen met alle partners bijdragen aan bewustwording over dementie en aan een dementievriendelijke samenleving. Dit sluit aan bij de visie van het museum vanuit de overtuiging dat geschiedenis kan verbinden. Want door van en over een ander te leren, krijgen we meer inzicht in onszelf en begrip voor elkaar.

Het reminiscentieprogramma is vanaf nú te boeken door zorg- en welzijnsorganisaties.

Een deel van het interieur in het Huis van Herinnering. Foto: Linde Berends

De bouw van het Huis van Herinnering is mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij. De museale inrichting kwam tot stand met de steun van het Mondriaanfonds, het Cultuurfonds en VSBfonds. De ontwikkeling van het reminiscentieprogramma wordt gefinancierd door het Fonds voor Cultuurparticipatie en Fonds Sluyterman van Loo. Huis van Herinnering wordt ondersteund door Alzheimer Nederland, Eindhoven University of Technology en zorg- en welzijnsorganisaties Attent Zorg en Behandeling, DrieGasthuizenGroep, Pleyade en SWOA.

Een echt werkende televisie uit de jaren 1960 in het Huis van Herinnering. Foto: Linde Berends

Arnhem als dementievriendelijke gemeente

De gemeente Arnhem stimuleert een dementievriendelijke omgeving voor alle inwoners. Arnhem is daarom benoemd tot een dementievriendelijke stad. Er zijn al verschillende stappen gezet waarbij vooral gekeken wordt naar wat wél kan. Zodat inwoners met dementie en hun mantelzorgers mee kunnen blijven doen in de samenleving.

* Bron: Alzheimer Nederland

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.