Nederland komt in actie! Update 100.000 kilo wortels die niet aan het perfecte plaatje voldoen!

2 februari 2024 11:41

Nederland komt in actie! Update 100.000 kilo wortels die niet aan het perfecte plaatje voldoen!

No Waste Army kwam in contact met biologische boer Cornelis uit Ooltgensplaat in Zuid-Holland die een groot deel van zijn voorraad wortels niet kwijt kan. Hij zat namelijk met een overschot van 100.000 kilo wortels die niet aan het schoonheidsideaal van de voedselketen voldoen, de wortels blijken een verkeerde vorm of maat te hebben. No Waste Army komt in actie! 

Mede-oprichter van No Waste Army, Stijn Markusse werkt via Boerschappen al lange tijd samen met regeneratieve biologische boer Cornelis en hoorde van dit grote probleem. Samen met Thibaud van der Steen, mede-oprichter van No Waste Army hebben zij contact opgenomen met Cornelis. Cornelis blijkt na een hard seizoen werken met 100.000 kilo van zijn worteloogst te zitten omdat deze niet aan de strenge eisen van de keten voldoen. De wortels zijn namelijk te lang, te dik, te groot of een beetje te lelijk. ‘’Het zijn wortels die fantastisch smaken. Iedereen die ze uit zijn moestuin zou halen, zou er super blij mee zijn.’’ vertelt boer Cornelis. Weggooien vindt hij zonde, maar een eerlijke prijs krijgt hij voor deze ‘’kneusjes’’ niet betaald. 

Niet goed genoeg voor de keten, wel voor de boodschappenbox! 

Inmiddels zijn er 50.000 van de 100.000 kilo imperfecte wortels gered. Een deel van deze imperfecte wortels komt over twee weken zelfs te liggen bij het ABN-AMRO tennistoernooi in Ahoy. Ruim 10.000 kilo gaat naar de boodschappenbox tegen voedselverspilling van No Waste Army. Daarnaast hebben ruim 30 grote afnemers zich gemeld om een deel van de imperfecte oogst af te nemen. ‘’Boer Cornelis doet zijn stinkende best als biologische boer, hij is één teler met één oogst, maar hij is lang niet de enige.’’ vertelt Thibaud.

Het schoonheidsideaal van de keten

Voor No Waste Army is het een droom om de voedselketen te veranderen. Elke boer of teler heeft met dit probleem te maken. Ze kunnen om de meest belachelijke redenen niet van hun voorraad af waar zij hard voor hebben gewerkt. Dit verspilingsprobleem wil No Waste Army op een structurele manier oplossen, door ieder kwartaal een boodschappenbox vol houdbare producten gemaakt van deze imperfecte groenten en fruit thuis te bezorgen. 

Help jij mee? 

Iedereen kan helpen het probleem van Cornelis op te lossen. Cornelis zoekt nog afnemers die vanaf 1.000 kilo en voor een eerlijke prijs wortels willen afnemen. Je kunt jezelf aanmelden via www.nowastearmy.nl 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.