Natuurlijk innoveren met Biomimicry Consultancy

1 mei 2017 14:01

Natuurlijk innoveren met Biomimicry Consultancy

In een samenleving die in hoog tempo maatschappelijke en economische veranderingen doormaakt, voelen bedrijven de noodzaak om sneller te innoveren. Biomimicry kan helpen bij het creëren van een natuurlijke, innovatieve en veerkrachtige organisatie.

Natuurlijk ontwerpen

Innoveren is veelal kostbaar en de uitrol heeft grote gevolgen voor de organisatie en de positie extern. Een aanzienlijk deel van het succes en het bestaansrecht van een organisatie is haar vermogen tot productinnovatie en duurzaam & minimalistisch materiaal verbruik. Een levenscyclus van een product dat decennia beslaat, bestaat al lang niet meer, zegt Els Martijn van Biomimicry Consultancy. De klant vraagt meer en meer om duurzame en functionele ontwerpen waarbij technologie en de ‘look and feel-principes’ steeds belangrijker worden. Nieuwe technologieën (zoals 4D-printen, sensoren, robotica), de continu veranderende behoefte van de markt (duurzaamheid, ketensamenwerking, grondstof schaarste) en de klant (bewuster, invloedrijker, groener) vragen om andere ontwerpprincipes die sneller en praktischer toepasbaar zijn.

Hoe kan Biomimicry bedrijven helpen om te innoveren?

Natuurlijk en ecologisch denken helpt ontwerpers om deze omslag te maken. Bijvoorbeeld door inspiratie te halen uit het skelet van diatomeeën. Deze organismen leven in de diepzee op 4 km diepte. Hun skelet weerstaat de enorme waterdruk door hun structuur en vormgeving. Met behulp van 3D-printers kunnen wij nu ook deze structuren en vormgeving nabootsen waardoor minder materiaal nodig is voor minimaal dezelfde stevigheid.

Ontwerpen via ‘Life-principles’ helpt u niet alleen om duurzame producten te maken en energiezuinige oplossingen te bedenken. Zij helpen ook om de layout van gebouwen te optimaliseren, verpakkingsmaterialen te minimaliseren en gedragsaspecten mee te nemen in het ontwerp.Met Biomimicry laat je de natuur spreken en probeer je innovaties door te voeren op een natuurlijke, organische en relatief goedkope manier. In Amerika heeft de inzet van Biomimicry zich grootschalig bewezen, Nederland volgt nu!

Opleiding tot Biomimicry Designer

In september organiseert het Biomimicry Centre weer de opleiding tot Product Architecture & Design Manager in Burgers’ Zoo. Hier leert u als ondernemer/designer in een zesdaagse opleiding op een natuurlijke duurzame manier te ontwerpen. Voor meer opleidingen kijk op de website van het Biomimicry Centre.

Het boek Firm of the Future 3.8 geschreven door Els Martijn, geeft aan waar een innovatieve, duurzame en veerkrachtige organisatie moet voldoen

In het boek betoogt zij dat je een organisatie modulair moet inrichten waarbij innovatie en duurzaamheid centraal staan. “Je moet inzetten op duurzame innovatie en processen die je in losse, modulaire stukken opbouwt. Robotiseer en digitaliseer gestandaardiseerde activiteiten en zet in op meer duurzame producten en maatschappelijk verantwoord ondernemen.” Organisaties die volgens natuurlijke principes werken kunnen sneller reageren op veranderingen vanuit de maatschappij.

Het keurmerk Future Proof

Bij Biomimicry Consultancy is het keurmerk ‘Firm of the Future’ ontwikkeld, waarmee organisaties zich kunnen profileren als duurzaam, innovatief en wendbaar. Aan de hand van acht onderdelen zoals innovatie, duurzaamheid, leiderschap en flexibiliteit, kun je snel bepalen of je organisatie duurzaam, innovatief en wendbaar is. «

Voor meer informatie:

Els Martijn

Partner Biomimicry Consultancy

www.biomimicryconsultancy.nl

www.biomimicry-centre.nl

Het boek Firm of the Future 3.8 is verkrijgbaar via firmofthefuture38.nl vanaf € 14,95

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.