Mostart & Timmermans Notarissen verder onder nieuwe leiding

13 oktober 2020 09:40

Mostart & Timmermans Notarissen verder  onder nieuwe leiding

Na 26 jaar treedt Laurent Mostart terug als notaris van Mostart & Timmermans Notarissen in de gemeente Berg en Dal. Hij wordt opgevolgd door Michiel Tijdhof. “We bieden mensen rust, door hun zaken juridisch goed te regelen”, zo vat de opvolger het notariswerk kernachtig samen.

Laurent Mostart kijkt terug op plezierige en productieve jaren. Hij omschrijft het notariaat als ‘een mooi vak, dicht bij de mensen voor wie we zaken vast leggen’. Het heeft hem altijd enorm aangesproken om mensen van allerlei pluimage aan tafel te krijgen: “Dat kon uiteenlopen van de landbouwer tot de wetenschapper uit de stad, met kwesties als het vastleggen van huwelijkse voorwaarden, het oprichten van een onderneming tot het afwikkelen van een nalatenschap; echt een mix van mensen en zaken.” Er is volgens Laurent Mostart in die jaren heel wat veranderd: “Toen ik begon was er nog niet geautomatiseerd. We werkten in dikke boeken en er stonden nog typemachines. Dat is na 1994 snel veranderd. We werken nu in de Cloud. Onze werkgebieden zijn hetzelfde gebleven, al zijn we ons minder op onroerend goed en meer op personen- en familierecht gaan richten. Ook een bijzondere ontwikkeling was de prijsconcurrentie die in 1999 ontstond toen de vaste prijzen losgelaten werden.”

“Het loslaten van de vaste prijzen gaf een heel andere dynamiek. We werden meer ondernemer. De klant merkte dat onder andere doordat we ons scherper gingen profileren, het bracht een scherpe prijsconcurrentie en minder collegialiteit tussen notarissen”, herinnert Teun Timmermans zich. In 2009 is zijn kantoor in Groesbeek en het kantoor in Beek gefuseerd en ontstond het kantoor met de huidige naam. Die fusie heeft volgens hem veel gebracht. Gezamenlijk kreeg het bedrijf voldoende grootte om op kwaliteit en inhoud, de toekomst in te gaan. De kandidaat-notarissen kunnen zich er goed ontwikkelen. En door de grootte van het kantoor zijn er meer specialisaties mogelijk. “Daardoor is er diepgaande kennis en kunnen we meer voor onze klanten betekenen”, weet Teun Timmermans.

Mostart & Timmermans Notarissen is aangesloten bij Netwerknotarissen, een groot notarisnetwerk van maar liefst 160 kantoren, dat elkaar scherp houdt, kennis deelt en adviseert. De organisatie ontwikkelt samen met de aangesloten kantoren akten, toelichtingen, brochures en protocollen (bijvoorbeeld in het kader van informatiebeveiliging en Wwft), ontwikkelt nieuwe diensten en verzorgt cursussen.

Automatisering

De automatisering heeft de wereld ingrijpend veranderd, ook in het notariaat. Het is belangrijk hier in mee te gaan maar ook te blijven zorgen voor een persoonlijk en op maat gesneden advies. Hierbij is van belang dat non-verbale communicatie nu eenmaal veel beter te onderkennen is aan de tafel bij de notaris in plaats van op afstand vanaf een beeldscherm. Automatisering heeft gezorgd voor een snelle digitale wereld waarbij het de taak van de notaris blijft de juridische zorgvuldigheid te blijven betrachten (‘haast je langzaam’). Al snel heeft de cliënt het idee dat zijn casus eenvoudig is en dat de huisoverdracht of het testament kan worden opgemaakt via standaardformulieren en vragenlijsten. Natuurlijk zijn sommige zaken juist ook als gevolg van de automatisering eenvoudiger dan andere, maar soms moet je een cliënt tegen zich zelf beschermen omdat hij niet beseft welke handelingen en controles er moeten worden verricht. Het blijft staan dat persoonlijk advies op maat in de meeste gevallen noodzakelijk blijft. Mensen en situaties kunnen immers sterk van elkaar verschillen.

Ingewikkelder wetgeving en automatisering zorgt er ook voor dat aktes langer zijn geworden. Waar het vroeger om een paar kantjes ging, kan een akte nu gemakkelijk 20 tot 40 pagina’s beslaan. Michiel Tijdhof: “Daar heeft de klant baat bij. We zijn beter dan voorheen in staat om goed te omschrijven en goed vast te leggen. De klant krijgt die akte thuis en kan dus te allen tijde de gemaakte afspraken terug zien. Tegelijkertijd biedt het voor ons als notarissen de mogelijkheid om te voldoen aan de wettelijke overheidseis om bewijsbaar de klant goed te informeren.” Laurent Mostart: “Vroeger werd de akte voorgelezen, voor de klant die mee kreeg. Daar blijft toch minder van hangen. Nu kan de klant alle gemaakte afspraken nalezen. Dat werkt goed.”

De huidige samenleving zorgt ook voor een ander soort, meer mondige klanten. Ze kunnen doorgaans goed overweg met de computer en hebben zich vaak ingelezen als ze naar het notariskantoor komen.

Taalgebruik

‘Wij spreken gewone mensentaal en weten precies wat er speelt in de wereld’, vermeldt de – overigens zeer toegankelijke- website van het notariskantoor. “Toch is hier wel een spanningsveld”, vindt Teun Timmermans, “We kunnen niet alles vast leggen in Jip- en Janneketaal. Dat kan zinnen opleveren die voor meerder uitleg vatbaar is. Dat willen we perse voorkomen. Om zaken goed te kunnen vastleggen, moeten we ze juridisch juist opschrijven.” De notarissen kiezen dus voor eenvoudige taal voor zover dat de juridische zuiverheid niet in de weg staat. De begrijpelijkheid wordt verder bevorderd door in de aktes voorbeelden op te nemen.

Enige notariële werkzaamheden

Michiel Tijdhof deelt het plezier van Laurent Mostart en Teun Timmermans om aan de notaristafel een breed publiek te ontvangen. “Samen gaan we aan de slag om problemen op te lossen door zaken rond bijvoorbeeld het starten van een onderneming, huwelijk of overlijden juridisch goed vast te leggen, maar ook door op een fiscaal zo gunstig mogelijke manier het vermogen door te geven aan de volgende generatie middels goede testamenten en schenkingsplannen (vaak na afstemming met de accountant/belastingadviseur). Door dat te doen brengen we onze klanten rust en plezier”, weet hij.

Bij de aankoop van een huis gaat het eigendom over. Daar zit een notariële verplichting aan. Er komt een akte en er volgt inschrijving in het kadaster. De notaris stelt onder andere vast dat er geen oude hypotheek meer op het pand rust. Het moet ‘onbezwaard’ over gaan naar de nieuwe eigenaar. Bij de financiële transactie speelt de notaris een belangrijke rol, waardoor de zaak veel sneller dan bijvoorbeeld in Duitsland het geval is, beklonken kan worden. Ongeveer 20 procent van alle huwelijken wordt gesloten onder huwelijkse voorwaarden. Volgens de wet zijn de bezittingen die voor het huwelijk vergaard zijn, van elk afzonderlijk. Na de huwelijksvoltrekking is opgebouwd vermogen gemeenschappelijk bezit, tenzij de echtelieden dat anders willen regelen. “Goed om daar bij stil te staan”, vindt Michiel Tijdhof, “Huwelijkse voorwaarden kunnen bijvoorbeeld beschermen tegen schuldeisers van de onderneming. Ook bij echtscheiding of de verdeling van een nalatenschap kan een goed vastgelegde regeling ervoor zorgen dat de zaken volgens de wensen van alle familieleden worden afgehandeld. Dat geeft mij grote voldoening.”

In het ondernemingsrecht geldt dat goede statuten een aandeelhoudersovereenkomst en directiereglement handvatten kunnen bieden voor een goede bedrijfsvoering. Want vaak beginnen zakelijke partners welgemoed aan hun onderneming, maar kunnen er problemen ontstaan bij verschil van inzicht over de bedrijfsvoering. Ook hier geldt dat voorkomen veel minder energie en geld kost dan genezen.

Vergrijzing

Vergrijzing van de bevolking maakt dat steeds meer klanten aankloppen voor een levenstestament. Daarin kunnen vragen beantwoord worden zoals: wie gaat mijn zaken waarnemen als ik dat niet meer kan (bijvoorbeeld als gevolg van dementie), wat gebeurt er met de boedel als ik naar een verzorgingshuis moet, wie zorgt er voor de huisdieren? Michiel Tijdhof: “Ook jonge mensen komen langs voor zo’n levenstestament. Ze laten bijvoorbeeld vastleggen wie er voor de minderjarige kinderen zorgt als hen iets overkomt of hoe het met de zaak verder moet als de ondernemer als gevolg van een ongeluk niet in staat is die te leiden.” Hij besluit: “Zorg dat de belangrijke momenten in je leven geregeld zijn zoals jij dat wilt. Dat kan voor jong en oud heel nuttig zijn. Wij zijn ervoor en hebben de deskundigheid om daarbij te helpen.”

Mostart & Timmermans Notarissen

Vestiging Beek
Rijksstraatweg 145
6573 CM Beek

Vestiging Groesbeek
Kerkstraat 2
6561 CC Groesbeek

Postadres
Postbus 24
6573 ZG Beek
Telefoon 088 - 024 78 00
E-mail info@mostartentimmermans.nl
www.netwerknotarissen.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.