Medewerker overleden? Let op deze 5 dingen!

22 november 2023 11:40

Medewerker overleden? Let op deze 5 dingen!

Natuurlijk is het een nare gedachte, maar het kan gebeuren dat een werknemer komt te overlijden. Naast de persoonlijke rouwverwerking, zijn er ook zakelijke aspecten die geregeld moeten worden. Wat gebeurt er met de uitkering bij overlijden en waar moeten nog meer zaken in overweging worden genomen?

Toon medeleven en stel een protocol op

Het is belangrijk om eerst medeleven te tonen aan de familie van de overleden medewerker. Hoewel het niet moet, wordt het meestal gewaardeerd. Een eenvoudig gebaar, zoals het sturen van een condoleancebrief en een rouwboeket van rouwboeketnu.nl, kan laten zien dat je meeleeft. Ook is het slim om een soort plan te maken voor wat te doen als een medewerker overlijdt. In dit plan kun je opschrijven wie in het bedrijf met de familie praat en hoe je de informatie binnen het bedrijf verspreidt.

Contact met nabestaanden onderhouden

Als een medewerker overlijdt, is het belangrijk om met de familie te praten. Niet alleen om te zeggen dat we meeleven, maar ook om te vragen wat ze willen. Willen ze dat we langskomen om te condoleren? Willen ze dat we naar de begrafenis gaan? Willen ze een advertentie in de krant of bloemen met een lint? Als ze hiermee akkoord gaan, moeten we ervoor zorgen dat alles op tijd wordt geregeld. Advertenties en linten maken kost tijd, en er zijn deadlines, zoals die voor de krant.

Administratieve en financiële zaken regelen

Er zijn ook praktische zaken die geregeld moeten worden. Het is belangrijk om te weten dat de baan van de overleden medewerker automatisch eindigt als hij overlijdt, ongeacht wat voor soort baan hij had. We moeten de administratie bijwerken om te laten zien dat de medewerker niet meer werkt. De afdeling personeelszaken en de afdeling salaris moeten weten dat hij is overleden. Als de medewerker aan projecten werkte, moeten anderen die taken overnemen. Het is belangrijk om dit allemaal op tijd en goed te regelen.

Melding bij instanties en eindafrekening

Je moet ook andere instanties zoals de Belastingdienst en eventuele verzekeringsmaatschappijen op de hoogte brengen van het overlijden van de medewerker. Maak een overzicht waarin je alle laatste financiële zaken afhandelt. Dit betekent dat je het salaris van de medewerker moet uitbetalen, de vakantiedagen moet berekenen en andere financiële zaken moet regelen, zoals spaarloon, premiesparen en eventuele pc-privé regelingen.

Recht op overlijdensuitkering

Nabestaanden hebben recht op een overlijdensuitkering volgens de wet. Deze uitkering is gelijk aan het salaris dat de overleden medewerker zou hebben ontvangen vanaf één dag na het overlijden tot en met één maand daarna. Soms kan dit bedrag worden verminderd als de medewerker al een Ziektewet- of WIA-uitkering ontving. Het is belangrijk om te kijken naar de regels in de cao die van toepassing is, omdat deze de hoogte van de uitkering kunnen beïnvloeden. Sommige cao's bieden ruimere regelingen, waarbij nabestaanden tot drie maanden na het overlijden recht hebben op de uitkering. Meestal gaat de uitkering eerst naar de partner of echtgenoot van de overledene, en als die er niet zijn, naar minderjarige kinderen. Als er geen nabestaanden in deze categorieën zijn, is er meestal geen verplichting om de uitkering aan andere familieleden te betalen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.