Marken Haven: een zorggebouw dat vrijheid én veiligheid biedt

8 juni 2023 09:07

Marken Haven: een zorggebouw dat vrijheid én veiligheid biedt

Veel zorgorganisaties worstelen met het spanningsveld tussen wonen met vrijheid en bescherming. Hoe geef je bewoners een gevoel van 'thuis' in een omgeving waar ze vaak zelf niet voor hebben gekozen? Door durf te tonen lukte het bij zorggebouw Marken Haven in Beekbergen.

Opzoek naar oplossingen

Vanzelfsprekend wens je elk mens de ruimte toe om te kunnen wonen en leven zoals hij of zij wil. Maar wat doe je als in een woonomgeving maatregelen nodig zijn die invloed hebben op die vrijheid? In Beekbergen opende in mei 2022 de nieuwe zorglocatie Marken Haven. KAW ontwierp het gebouw en ging tijdens het ontwerpproces met opdrachtgever Atlant op zoek naar oplossingen.

Atlant Zorggroep huisvest mensen met Korsakov, de ziekte van Huntington, dementie of gerontopsychiatrische problemen (GP). Marken Haven telt honderd appartementen en is onderdeel van een zorgcomplex waar in totaal ruim tweehonderd mensen wonen.

Eigen buitenruimte voor extra leefkwaliteit

Een belangrijke wens was dat de bewoners persoonlijke ruimte zouden krijgen. ‘Sommige mensen hier kunnen niet zelfstandig naar buiten’, zegt locatiemanager Yvonne Te Winkel. ‘Hen wil je de gelegenheid geven om toch in de buitenlucht te kunnen zijn.’ Het past bij het streven om mensen zich fijn te laten voelen op een plek waar ze eigenlijk niet willen zijn. KAW stelde voor het gebouw te voorzien van balkons. Maar tijdens het ontwerpproces leek de buitenruimte geschrapt te gaan worden vanwege het waarborgen van de veiligheid. Architect Candice de Rooij vond een oplossing gevonden door het toepassen van licht, demontabel hekwerk op de balkons. Waar het nodig is, plaats je het, en als het niet nodig is, laat je het weg. De opdrachtgever was overtuigd en de balkons kwamen er. Het leverde de bewoners veel extra leefkwaliteit op.

Gebouw met toekomst

Bij het ontwerpen van een zorggebouw ligt de weg naar een goede oplossing soms vol obstakels. Hoe eerder ontwerpers aan tafel zitten, hoe beter ze hun creatieve denkkracht kunnen inzetten. De mooiste dingen ontstaan vaak op het moment dat een opdrachtgever en een ontwerper samen lef tonen. Marken Haven is daar een goed voorbeeld van.

Zo dicht mogelijk bij het gevoel van thuis

Zorgmedewerkers maken met hun inzet dagelijks het verschil voor bewoners van plekken als Marken Haven. En uiteindelijk bepalen zij samen de waarde van een gebouw. Toch is ook voor architecten een belangrijke rol weggelegd. Ruimtelijke oplossingen kunnen de kwaliteit van het leven in een zorggebouw vergroten – mits ontwerpers goed luisteren naar de mensen waarvoor ze het doen. Die aanpak levert zorgvuldig ontworpen gebouwen met een menselijk karakter op. Gebouwen die bewoners een gevoel geven dat zo dicht mogelijk bij thuis komt.

Architect Candice De Rooij van KAW bezoekt de locatie en blikt ze samen met locatiemanagers van Atlant terug op het ontwerpproces en hoe bewoners het gebouw ervaren. Lees het hele artikel hier.

Foto's: Stijn Poelstra

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.