Maatschappelijk verantwoord ondernemen, hoe doe je dat?

5 februari 2020 09:20

Maatschappelijk verantwoord ondernemen, hoe doe je dat?

Elke ondernemer kan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hoe groot of klein zijn bedrijf ook is. Maar hoe doe je dat? Een welke hulpmiddelen zijn ervoor aanwezig? Onthoud dat elke stap die je zet er een is. Ook al is het maar een kleintje.

Compenseren

Bij alles wat je als ondernemer doet, zou mens en milieu voorop moeten staan. Maar dat is niet altijd even eenvoudig. Als voor een zakelijke bespreking een reis naar de andere kant van de wereld nodig is, bijvoorbeeld. Of zelfs maar naar de andere kant van het land. Vraag jezelf altijd af of het echt nodig is. Daarnaast is het goed om te weten dat je de CO2-uitstoot tegenwoordig eenvoudig kunt compenseren. Bijvoorbeeld door te investeren in boomaanplant, maar zelfs door structureel minder vlees te eten.

ISO: het is een begin

Er zijn een heleboel richtlijnen voor mvo. Een daarvan is de ISO 26000. Hierin staan adviezen hoe je energie kunt besparen of hoe je discriminatie op de werkvloer kunt tegengaan. Mocht je een plan willen maken voor energiebesparing binnen je bedrijf, dan kun je bijvoorbeeld overwegen al je gloeilampen te vervangen door led lampen of led strips. Daarnaast kun je denken aan isolatie of de verwarming een graadje lager zetten. Het zijn kleine stappen, maar met veel stapjes kom je ook tot meters.

Check jouw risico

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is overigens wel meer dan alleen bezig zijn met energiebesparing of CO2-uitstoot. Ook jezelf bewust zijn van eerlijk handelen, corruptie en voorkomen van uitbuiting of dwangarbeid hoort daarbij. Bij elke sector horen gedragscodes. Handig dat er daarom een risico-checker beschikbaar is, waarbij je kunt zien welke codes gelden voor jouw bedrijfssector. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is geen standaard manier van werken. Het is maatwerk, dat per bedrijf verschilt. Hoe groot is jouw voetafdruk?

terug

Reacties op dit bericht

Reactie plaatsen? Log in met uw account.