Maak Jouw Impact: de uitweg uit de gouden kooi

18 april 2023 13:25

Maak Jouw Impact: de uitweg uit de gouden kooi

In 2010 nam Bas Smeets het besluit om het roer om te gooien. Hij liep vast in zijn goedbetaalde baan. Na enkele jaren kon hij daarvan afscheid nemen en richtte vervolgens het bedrijf Maak Jouw Impact op. “Wij helpen mensen die vastzitten in een baan een switch te maken naar ondernemerschap”, zegt Bas. Inmiddels heeft Maak Jouw Impact duizenden mensen geholpen.

Hoe is Maak Jouw Impact ontstaan?

“In 2010 had ik een heel goede baan bij een Aziatisch IT-bedrijf. Een auto van de zaak en een prima inkomen. Maar daar liep ik op een gegeven moment helemaal vast. Ik liep tegen muren aan, als ik iets wilde bereiken. Ik moest hele groepen mensen meenemen, voordat ik iets nieuws kon gaan doen. Geld stond voorop en daardoor werden bepaalde problemen niet opgelost. Er was een gemis aan zingeving. Ik dacht: voor wie doe ik dit nou eigenlijk? Mijn lichaam begon te protesteren. Ik werd heel moe en kreeg zelfs angstaanvallen.”

Vervolgens heb je toen de overstap naar zelfstandig ondernemerschap gemaakt?

“Ik kon niet direct de overstap naar zelfstandig ondernemerschap maken. Ik had een huis en moest een hypotheek betalen. Ik heb mijn onderneming voorzichtig uitgebouwd. In 2015 heb ik mijn baan volledig opgezegd en ben ik dit fulltime gaan doen. Ik had een coachopleiding gedaan en ben mensen als coach gaan helpen. Ik heb in die tijd veel geïnvesteerd in opleidingen over businesscoaching. Leren over marketing en over klanten. Maar ik heb vooral geïnvesteerd in mezelf. Wat wil ik nou eigenlijk? Wie ben ik en hoe wil ik mezelf uiten?”

En toen heb je Maak Jouw Impact opgericht?

“Die naam bestaat sinds 2018, maar het idee van de voorganger was hetzelfde. Ik heb in 2014 een team gevormd. Daarvoor werkte ik alleen. Ik kwam erachter dat ik zelf heel goed was in het bedenken van ideeën. Zien wat mensen nodig hebben. Maar ik ben niet iemand die steeds één-op-één mensen blijft coachen. Daarvoor heb ik nu een team gebouwd.”

Maar dit idee rond Maak Jouw Impact is vanuit jouw eigen ervaring ontstaan?

Ja, klopt. Je bent goed opgeleid, maakt carrière en hebt een goed salaris. Maar je voelt je in een gouden kooi. Hoe kom je hieruit? Onze klanten zijn vaak tussen de veertig en de vijftig. Ze snakken naar iets anders. Iets met meer zingeving. Maar hoe dan? Ze hebben vaak een hypotheek en bepaalde verantwoordelijkheden. Wij helpen deze mensen met carrièretwijfels om de switch te maken naar missiegedreven ondernemerschap. Op een manier die voldoening geeft, waarmee je goed geld verdient en die je een gevoel van totale vrijheid geeft.”

Gaan die mensen bijna allemaal vanuit loondienst een eigen bedrijf starten?

“Ik heb twee bedrijven: Maak Jouw Impact en het Passie Profiel. Maak Jouw Impact is gericht op mensen die vastzitten in een baan. Mensen die voor zichzelf gaan beginnen. Dat kan van alles zijn. Die mensen helpen we bij het uitwerken van hun bedrijfsconcept. Bij het Passie Profiel leiden we coaches op, die die mensen helpen bij het ontdekken van wat ze nu eigenlijk willen.”

Hoe veel mensen hebben jullie inmiddels geholpen via Maak Jouw Impact?

“Via één-op-één coachingtrajecten hebben ongeveer duizend mensen geholpen. En in totaal zijn het er circa achtduizend. Bijvoorbeeld mensen die een workshop hebben gevolgd.”

Kun je een voorbeeld geven van iemand die een nieuwe richting is ingeslagen?

“Dan denk ik aan Michel van Loon. Hij was eerst werkzaam als global training manager bij een techbedrijf. Maar hij wilde graag buiten zijn, in de natuur. Hij heeft bij ons een traject gevolgd en hij is nu sjamanistisch life-coach voor ondernemers. Compleet iets anders dan hij eerst deed. Hij neemt mannen de natuur in voor een driedaagse retraite. Hij woont nu in de natuur in Duitsland, waar hij mensen uit Nederland ontvangt. Hij is zeer succesvol en doet nu de dingen waar hij blij van wordt.”

Meer informatie over Maak Jouw Impact is hier te vinden.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.