Lokaal water zuiveren en grondstoffen terugwinnen

28 september 2023 11:05

Lokaal water zuiveren en grondstoffen terugwinnen

Perspreview: Woensdag 11 oktober 10.00 - 12.00 uur
Locatie: BlueCity, Maasboulevard 100, Rotterdam

Wat als… we menselijke poep en plas zouden composteren? Het klinkt misschien een beetje gek, maar het is dé oplossing voor een hele reeks ecologische problemen. Want van het mijnen van fosfaat voor kunstmest tot het verspillen van drinkwater tijdens het doortrekken: zodra we poep en plas niet langer als afval, maar als waarde gaan zien, verandert alles. Op woensdag 11 oktober wordt het samenwerkingsproject BlueCity Circular Water door directeur Arno van Prooijen, directeur Openbare Werken van de gemeente Rotterdam, heemraad Wim van Heemst van het hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard en heemraad Anne Mollema van waterschap Hollandse Delta feestelijk geopend en in gebruik genomen.

Hoe

In de kelder van BlueCity worden gescheiden sanitaire waterstromen gerealiseerd met als doel deze waterstromen lokaal te zuiveren en te hergebruiken. Gebruikt water krijgt binnen de circulaire voorbeeldstad aan de Maas een nieuwe bestemming. In het proces worden grondstoffen gewonnen zoals compost en meststoffen. Het water wordt zo efficiënt mogelijk hergebruikt.

Door waterstromen te scheiden aan de bron kun je de verschillende stromen op een specifieke wijze zuiveren en hergebruiken. Zeker met oog op klimaatverandering, mogelijke schaarste aan drinkwater in de toekomst en steeds vaker droge perioden, is het interessant om te onderzoeken of je met het Closed Loop Concept drinkwater kan besparen

Samen

Met hulp van EU Kansen voor West, STOWA en Alliantie Waterkracht realiseren SEMiLLA Sanitation, Nijhuis Saur Industries, hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard, waterschap Hollandse Delta, hoogheemraadschap Delfland, BlueCity, gemeente Rotterdam, gemeente Capelle aan den IJssel en Evides dit project waarin de technische, economische en juridische haalbaarheid van een waterzuiveringsconcept op gebouwniveau wordt onderzocht.

Perspreview

Op woensdag 11 oktober lanceren het project, dat wil zeggen de twee toiletten, twee urinoirs, wasbakken en douche zijn geplaatst en het hergebruik van grijs water en geel water is operationeel. Aanmelden via communicatie@bluecity.nl. Eventuele vragen neem contact op met Jeanette Verdonk van BlueCity 06-44303299.

Programma

09:30 Inloop pers in de Balzaal BlueCity

10:00 Start programma

10:05 Peter Scheer SEMiLLA inhoudelijke verhaal over de installatie

10:25 BlueCity Sabine Biesheuvel en Copper8 over publiek/private samenwerking

10:40 Alliantie Waterkracht Merel Schuller geeft toelichting op participatie in dit project

10.50 Johanna Weststrate, waterschap Hollandse Delta, geeft toelichting op het onderzoek ism STOWA, Alliantie Waterkracht en Leaf

11:05 Bezoek aan de installatie en toelichting door William Hendriksen van Nijhuis Industrie

11:20 De openingshandeling bij de installatie

11:30 -12:30 Gelegenheid tot persinterviews en gebruik maken van de installatie voor wie wil;-)

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.