Liquide middelen – laat je niet om de tuin leiden

16 september 2021 12:01

Liquide middelen – laat je niet om de tuin leiden

De term liquide middelen is een begrip waar enige verwarring over bestaat. Dit begrip is een vereiste op de balans wat dagelijks leken kan misleiden. Een tekort op deze post wil niet zeggen dat er een faillissement nadert. Daarentegen is een mooi bedrag op deze post ook slechts een momentopname. Maar wat zijn liquide middelen en hoe zorg je ervoor dat je balanspost er goed uit blijft zien?

Wat zijn liquide middelen?

Binnen de wereld van het boekhouden zijn liquide middelen het bedrag dat een onderneming op de rekening heeft staan of op dat moment in kas heeft. De liquide middelen nemen toe als debiteuren bijvoorbeeld facturen aan jou betalen. Maar de liquide middelen nemen weer af als je zelf rekeningen dient te betalen. Je kunt je liquide middelen terugvinden op de debetzijde van de balans.

Het geld dat reeds in kas is is een liquide middel, maar dat geldt ook voor het geld dat op de bankrekening staat. Evenals een cheque, een wissel of het geld dat aanwezig is op de spaarrekening. Dit geeft namelijk een indicatie of het bedrijf in staat is om zijn schulden op korte termijn te betalen.

Waarvoor gebruiken we liquide middelen en waar vind je dit terug?

In het kort zorgen liquide middelen ervoor dat je je betalingen kunt verrichten. Als je de liquide middelen van je onderneming inzichtelijk hebt gemaakt, weet je ook welke bezittingen je contant kunt maken. Vaak staat de aankoop van grond- en hulpstoffen met stip op een. Je kunt een liquide middel voor bijna alle aankopen inzetten.

Je kunt de liquide middelen terugvinden op de balans, aan de debetzijde. Ook wel benoemd onder de vlottende activa. Het geld in de kas kan namelijk per dag verschillen en is dus altijd in beweging.

Tips voor een gezonde liquide middelen balans

Neem de balans met een korreltje zout

Staat er een mooi bedrag op de balanspost? Dat is zeker een plus, maar betekent niet dat er geen problemen kunnen zijn. Veel geld in kas bij het afsluiten van het boekjaar betekent niet dat dit geld nu nog steeds aanwezig is. En met een goede boekhouder in dienst komt dit prima in orde. Neem de balans dus voor wat het is: met een korreltje zout.

Liquide middelen zijn belangrijk voor de korte termijn

Een onderneming met een goede liquiditeit is in staat om schulden op korte termijn, binnen een jaar, te betalen met het geld in kas. Als je niet voldoende geld hebt staan op de rekening is dat niet een heel groot probleem, maar kan er wel een worden. Mogelijke investeerders of zakenrelaties kunnen op deze manier een negatief beeld over jouw onderneming ontwikkelen. Zodoende is het zeker van belang om voldoende geld in kas te hebben. Ook al zegt dit niet alles over de echte financiële positie.

Factoring

Ervaar je op korte termijn problemen met liquide middelen? Dan is factoring een goede oplossing om tekorten te verhelpen en jouw balanspost weer op orde te krijgen. Kort gezegd is factoring hetzelfde als debiteurenfinanciering. Je sluit een contract met een gespecialiseerde onderneming die zorgt voor de voorfinanciering van jouw facturen. Zo ziet jouw balans er beter uit en verbetert de cashflow. Niet langer wachten op jouw geld en je kunt het bedrag meteen investeren in jouw onderneming. Je ontvangt gelijk het factuurbedrag en o2Factoring gaat vervolgens de facturen innen bij jouw klanten.

terug

Reacties op dit bericht

Reactie plaatsen? Log in met uw account.