Liefde uit, bedrijf aan: hoe goede afspraken je bedrijf kunnen redden bij een scheiding
13 mei 2025 12:22
Een scheiding is nooit eenvoudig maar voor ondernemers is het vaak extra lastig. Naast de emotionele en praktische impact op je privéleven kunnen er ook zakelijke gevolgen zijn waar je misschien niet meteen aan denkt. Wanneer je relatie eindigt wil je natuurlijk niet dat ook je onderneming in gevaar komt. Daarom is het belangrijk om stil te staan bij hoe je jezelf en je bedrijf kunt beschermen.
Wat er op het spel staat bij een echtscheiding
Als ondernemer bouw je iets op met veel tijd, inzet en risico. Maar als je privé en zakelijk onvoldoende van elkaar hebt gescheiden kan een scheiding grote gevolgen hebben. Zonder goede afspraken kan het zijn dat je ex-partner recht heeft op een deel van de onderneming of zelfs inspraak krijgt in de bedrijfsvoering. In sommige gevallen moeten ondernemers hun bedrijf (deels) verkopen om een financiële afhandeling mogelijk te maken.
Huwelijkse voorwaarden en partnerschapscontracten
Een van de belangrijkste manieren om je bedrijf te beschermen is het opstellen van huwelijkse voorwaarden. In dat document leg je vast wat van wie is, ook in geval van een scheiding. Zonder zulke voorwaarden val je automatisch onder gemeenschap van goederen (voor 2018) of beperkte gemeenschap van goederen (na 2018) wat betekent dat de waarde van je onderneming (deels) gedeeld wordt. Door vooraf huwelijkse voorwaarden af te spreken kun je dit risico beperken. Ook als je niet getrouwd bent maar een geregistreerd partnerschap hebt is het belangrijk om afspraken vast te leggen. Dat voorkomt verrassingen als het ooit tot een scheiding aanvragen komt. Een scheiding aanvragen is tegenwoordig zelfs makkelijk online te doen, zoals een scheiding aanvragen bij easy-echtscheiding.nl. Zorg dus dat je op tijd voorbereid bent, voordat het scheidingsproces begint.
Aandeelhoudersovereenkomsten
Ben je mede-eigenaar van een bedrijf? Dan is een aandeelhoudersovereenkomst onmisbaar. Hierin kun je opnemen wat er gebeurt als een van de aandeelhouders privé gaat scheiden. Zonder zo’n bepaling loop je het risico dat een ex-partner mede-aandeelhouder wordt, met alle gevolgen van dien. Denk aan conflicten over beleid, uitkeringen of verkoop van het bedrijf. Een goed opgestelde aandeelhoudersovereenkomst beschermt niet alleen jou maar ook je collega’s, medewerkers en klanten.
Andere juridische hulpmiddelen om problemen te voorkomen
Er bestaan meer juridische instrumenten die je als ondernemer kunt inzetten, zoals een levenstestament waarin je vastlegt wie namens jou beslissingen mag nemen bij onvoorziene omstandigheden. Ook kun je via een managersovereenkomst met jezelf (bijvoorbeeld binnen een BV) vastleggen dat je inkomen zakelijk bepaald wordt los van je privévermogen. Voor zzp’ers kan een eenmanszaak kwetsbaar zijn bij een scheiding, omdat er geen scheiding is tussen privé- en zakelijk vermogen. Een overweging kan zijn om tijdig over te stappen naar een BV-structuur, zodat je risico’s beter kunt afbakenen.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.