Leven Lang Ontwikkelen: mede mogelijk gemaakt dankzij schoonvader

13 december 2023 11:07

Leven Lang Ontwikkelen: mede mogelijk gemaakt dankzij schoonvader

Hij moet de paniek in mijn ogen hebben gezien. Want wáárom zou ik in hemelsnaam op het hout tekenen welke vorm de kast moest krijgen die ik wilde bouwen? “Ach, van die potloodstrepen zie je straks niets meer, hoor”, probeerde mijn schoonvader me gerust te stellen.

Dat ik met mijn spontane actie om die lelijke vuilnisbak in de tuin aan het zicht te onttrekken me in een leersituatie stortte, besefte ik later pas. Leren is namelijk niet alleen aan school gerelateerd. Soms komt het bovendrijven vanuit een soort noodzaak (lees: de vuilnisbak). Soms is het omdat je bepaald werk anders niets meer goed kunt uitvoeren. Andere keren gaat het om de behoefte om een andere baan te vinden. Wat het ook is: LLO is er. Altijd en overal. Ook mijn schoonvader moest er een paar jaar voor zijn pensioen aan geloven, toen de digitalisering zijn ambacht had bereikt. Ineens waren er machines die het zaagwerk overnamen. Mijn schoonvader besefte ineens dat een potlood en zijn vaardigheden niet meer voldoende waren om zijn werk uit te voeren. Hij leerde op de werkvloer hoe hij een computer de juiste opdracht kon geven.

Vandaag de dag vinden we het belangrijk om werknemers een bewijs te geven van extra kennis en kunde die ze hebben opgedaan. Een bewijs met civiele waarde, net als een diploma. Of een bewijs dat daar in de buurt komt, zoals een praktijkverklaring. Bij die laatste leert de werknemer op de werkvloer. Maar hij kan ook kiezen voor een hele opleiding, of een specifiek stukje daarvan, in de schoolbanken.

Zorg er als werkgever in ieder geval voor dat je kiest voor een manier die het beste past bij jou en je werknemers. En: verlies het raakvlak met de praktijk niet uit het oog. Want daarmee wordt leren vooral leuk en uitdagend. En zeg nou zelf: dat is toch hoe het hoort?! Leren hóeft dus niet in de schoolbanken, maar kan ook heel goed op het werk of ergens anders. Zoals in de tuin, dankzij je eigen schoonvader. «

Rinske Schaffers
Projectleider Leven Lang Ontwikkelen; Move to Match Move to Match is een samenwerking tussen Rijn IJssel en ROC Nijmegen op het gebied van LLO.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.