Leidinggeven is een vak en wordt te vaak onderschat!
14 februari 2022 14:43
Managers weten onvoldoende hoe leiding te geven. Herken je deze situatie?
In een bedrijf vertrekt een manager en wordt intern opgevuld door de beste medewerker van de afdeling. ‘’Hij is de beste medewerker en zal dus ook een goede manager zijn.’’
Niets is minder waar, uit een intern onderzoek blijkt dat 85% van nieuwe leidinggevenden onvoldoende beschikken over leidinggevende vaardigheden. Leidinggeven is immers een heus vak en dat wordt te vaak onderschat. De gevolgen kunnen ernstig zijn; de nieuwe leidinggevende, die eerst een hele goede medewerker was, is toch niet zo goed en moet weg, de medewerkers krijgen weer een nieuwe manager of klanten ervaren een mindere kwaliteit in dienstverlening.
Deze vier tips zijn voor directies en managers die een nieuwe leidinggevende dienen te werven;
Tip 1. Zie leidinggeven als een heus vak
Als je leidinggeven als vak gaat zien dan realiseer je je beter dat daar, naast bijvoorbeeld een goede prater, ook leidinggevende vaardigheden bij horen.
Tip 2. Leidinggevende vaardigheden
Goed leiderschap is in drie categorieën onder te verdelen, zie hieronder. In een sollicitatiegesprek is het van belang om een goed beeld te vormen op de kwaliteit van de sollicitant op deze categorieën.
- Persoonlijkheid als leidinggevende Succesvol leiderschap start met je eigen sterke en minder kwaliteiten te kennen. Als je dit goed kent, dan kan je in gedrag je beste versie van jezelf inzetten.
- Leiderschapsvaardigheden Net als het gereedschap van een timmerman heeft ook een leidinggevende een ‘toolbox’ ter beschikking. Hoe vertaal je jaardoelen door naar een planning, hoevoer je een goed gesprek met een medewerker, hoe analyseer je symptomen naar grondoorzaken. Om maar enkele tools te noemen.
- Doelgerichtheid Succesvol kan je zijn als je gestelde doelen realiseert zoals; verkoopdoelen, kwaliteitsverbetering, verkorten leverproces maar ook het vergroten van de kwaliteit van een team.
Tip 3. Inwerkprogramma
Stel voor je leidinggevenden een inwerkprogramma samen en neem daarin als werkgever actief de leiding. Een nieuwe medewerker zal namelijk niet direct zeggen waarin hij nog wat zwakjes is en ondersteuning wenst, neem daarom zelf de lead hierin. 75% van medewerkers die binnen een jaar weer een werkgever verlaten geven aan dat ze ontevreden waren over de begeleiding.
Tip 4. 10-70-20 regel
Deze percentage-regel geeft aan hoe we ons ontwikkelen als mens in een functie.
10% staat voor het aanleren van nieuwe vaardigheden en inzichten. Denk hierbij o.a. aan opleidingen of trainingen.
70% staat voor het in praktijk toepassen van die inzichten en vaardigheden.
20% staat voor het reflecteren, bijvoorbeeld feedback ontvangen, op je eigen gedrag in relatie tot wat je geleerd hebt.
Het aanleren van nieuwe vaardigheden en inzichten scoort in deze weliswaar laag maar is toch van groot belang. Als je toolbox met leiderschapsvaardigheden leeg is dan krijg je wat nu veel gebeurt; nieuwe leidinggevende werken op basis van karakter en eigen inzichten, het ontbeert ze aan goed gereedschap en functioneren daardoor minder dan de directie had verwacht.
Zorg er dus voor dat je nieuwe leidinggevenden uitrust met een goede toolbox.
Jan Vrencken
Moja Potential Activation
www.mojapa.nl
06-12990908
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.