'Leiders moeten vaker hun handen durven branden'

7 november 2023 14:04

'Leiders moeten vaker hun handen durven branden'

Dit is een expertquote van Charlotte Van Asseldonk, Expert in leiderschapsontwikkeling en eigenaar, de TalentenLeider.

Politieke partijen willen graag alle kiezers te vriend houden. Daardoor beloven ze veel, maar zijn ze vaag over welke keuzes ze precies willen maken en welke consequenties dat heeft, zegt het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) na het doorlichten van tien partijprogramma’s.

Niet alleen politici houden hun keuzes vaag, ook leiders in het bedrijfsleven doen dat. Terwijl de samenleving en ook werknemers vragen om een helder toekomstperspectief en een eerlijk verhaal, zijn managers en directeuren vooral druk met het oplossen van dagelijkse problemen.

De belangrijkste reden is dat leidinggevenden vaak worden beoordeeld op basis van de beslissingen die ze nemen. Door geen ingrijpende keuzes te maken, branden ze ook hun handen niet. Daardoor lijkt het alsof ze niet falen als leider en niemand teleurstellen.

Wat ook meespeelt, is dat kleine verbeteringen doorvoeren veel makkelijker is dan het oplossen van grote vraagstukken. Leiders die dagelijkse problemen oplossen krijgen direct erkenning.

Maar als ze vaag blijven, verliezen ze op termijn hun geloofwaardigheid. Ze brengen verwarring, onzekerheid en demotivatie. Er ontstaan meer conflicten omdat kwesties onopgelost blijven.

De koers voor de toekomst uitzetten, duidelijke keuzes maken en het eerlijke verhaal vertellen, dat is wat leiders veel meer moeten doen. Zo geven zij medewerkers vertrouwen en houvast. Daar moeten leiders dus veel meer tijd en aandacht aan besteden en klip en klaar over zijn.

 
terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.